Dođite na Igru u Hlebine

U petak, 15. prosinca 2023. godine, u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama otvorena je skupna interdisciplinarna izložba IGRA. Izložba je produkt žiriranog odabira radova danas aktivnih (naivnih) umjetnika s područja Podravine i Međimurja. Radove su odabrale kustosice Muzeja grada Koprivnice (Helena Kušenić, Maša, Zamljačanec), Muzeja Grada Preloga (Iva Kožnjak) te stručne suradnice Mihaela Cik i Marija Generalić. Vesna Peršić Kovač odabrala je i pripremila etnografski aspekt izložbe, dok vizualni identitet Draženke Jalšić Ernečić u priči isprepliće i fotografski fundus koprivničkog muzeja. Tako ovo postaje izložba koja nudi prilike umjesto da inzistira na uskoj temi. Izložbu su ukratko predstavile članice žirija – Helena Kušenić, Maša Zamljačanec i Marija Generalić. Izložba je realizirana sredstvima Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, a ostaje otvorena do 15. veljače 2024. godine. Dođite na Igru u Hlebine!

Istaknule su kako je igra jedan od prvih načina učenja koji omogućuje svakome (i djetetu i odraslima) da znanja koja mu mogu pomoći u racionalnoj, djelotvornoj i organiziranoj akciji, nađe u sebi i kroz vlastito iskustvo. Često mislimo da je igra u odrasloj dobi nevažna te se zanemaruje njezina uloga u čovjekovu životu, doživljava se kao manje važna aktivnost. Istovremeno se zanemaruje prisustvo obilježja igre u svim segmentima našeg života. Previše smo zaokupljeni suvremenim vrijednostima da bi imali volje osvrnuti se na pravi značaj igre i odvojili vrijeme za nju. Ona se spominje kao dječja razbibriga, ograničava se na sam čin igre, a njezin značaj izvan granica same igre postaje nevažan. A mi? Mi igru izbjegavamo koliko ju i volimo. Srećom, ne sputavajući posebnost i simboličnost (umjetničkih) vizija. Predstavljeni autori i umjetnine pokazuju da je igra temelj kreativne transformacije koji daje poticaj istraživanju granica i uloga te stvara prirodnu sponu umjetnosti i života. Igra je izvor i okosnica svakog kreativnog i stvaralačkog procesa. Igra je sredstvo opuštanja i smirivanja, ali i motivacija, inspiracija i pokretač.

U Igri sudjeluju: Đurđica BALOG, Nadica BELEC, Dragica BELKOVIĆ, Zvonimir DANGUBIĆ, Kata DOLENEC, Martin ĐUKIN, Stjepan ĐUKIN, Alen GJEREK, Tomislav GRABAR, Josip GREGURIĆ, Stjepan IVANEC, Đuro JAKOVIĆ, Zlatko KOLAREK, Željko KOLAREK, Martin KOPRIČANEC, Željko KOROŠEC, Dragutin KOVAČIĆ, Ivan LACKOVIĆ CROATA, Mato LACKOVIĆ, Spomenka MARCIUŠ, Mirko MARKEŠIĆ, Martin MEHKEK, Katarina PARAĐ VOJKOVIĆ, Franjo RUŽMAN, Zvonko SIGETIĆ, Zdravko ŠABARIĆ, Zlatko ŠTRFIČEK, Dražen TETEC, Pero TOPLJAK, Marija VUGRINEC BOBEK.

Osim na tematske cjeline, zaigranost se uspješno prelila i na korištene tehnike pri čemu nešto što inače doživljavamo kao otpadni element može postati gradivna jedinica neke nove priče u kojoj se vješto i doslovno isprepliću etnografska i likovna zbilja. Isprepletenost života i (naivne) umjetnosti iskazana je i odabirom nekolicine etnografskih predmeta i igra(čaka). Tijekom prve polovice 20. stoljeća u Podravini su u najvećem broju sačuvane ili zapamćene igre vezane uz boravak u kući i oko kuće te igračke izrađene dječjim rukama od priručnih materijala. Izrada igračaka, pravila igranja, nazivi igara, popratne pjesme ili tekstovi toliko su individualno određeni da je nemoguće govoriti o određenom tipu igre karakterističnom za jedno mjesto ili razdoblje. Slijedeći opća pravila svaka je grupa ili čak pojedini igrač mogao unijeti promjenu te igru prilagoditi vlastitim uvjetima i potrebama.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.