Dragica Lončarić se vratila u Hlebine

Galerija naivne umjetnosti ususret Danu žena nakon dugo vremena ponovno je ugostila Dragicu Lončarić, aktivnu slikaricu porijeklom iz Hlebina koja danas živi i radi na zagrebačkoj adresi. Subotnje otvorenje izložbe nazvane “Svjetlosni akcenti: Djelić svijeta u odbljesku svjetla”, pohodio je velik broj autoričinih prijatelja i poklonika naivne umjetnosti koji su se kroz 35 izloženih umjetnina upoznali sa stvaralaštvom Dragice Lončarić u rasponu od 1969. do 2009. godine.

Prisutne je pozdravio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin koji je svim pripadnicama ženskog spola čestitao Međunarodni dan žena te umjetnicu, djelatnice Muzeja i načelnicu Općine Hlebine darivao prigodnim znakom pažnje. Potom je kustosica izložbe Helena Kušenić istaknula kako je autorica počela slikati vrlo rano, u 11. godini, uz pomoć i savjete Tereze Posavec – Dolenec. Ljubav prema cvijeću i prirodi koji u sebi nosi od djetinjstva uspješno je pretočila u slikarski medij, formiravši krajem 1970-ih godina prepoznatljiv vlastiti stil temeljen na prikazima pejzaža kakvi dotad nisu poznati u okvirima Hlebinske škole. Kroz tamne, mračne, zagasite pejzaže ona introspektivno promišlja svijet unutar i oko sebe, odbacivši narativnost i sentimentalizam. Sužavanje kromatske skale na tek nekoliko tonova (smeđe-žute i sivo-plavičaste game) omogućilo joj je prostor za tehnička usavršavanja i istraživanja u gradnji perspektive, kompozicije, prostora i osvjetljenja. Osvjetljenje upravlja raspoloženjem slika – iako mračne, zahvaljujući svjetlosnim igrama one postaju razigrane i uskomešane donoseći pred gledatelja život u svim (ob)licima, uz uvijek prisutni svjetlosni akcent – tračak svjetlosti i nade. Nakon upoznavanja i podsjetnika na stvaralaštvo prisutnima se obratila Dragica Lončarić zahvalivši u emotivnom govoru svima koji su je podržavali tijekom dugogodišnjeg stvaralaštva i omogućili joj ostvarenje mladenačkog sna. Načelnica Općine Hlebine kratko je pozdravila okupljene, dok je izložbu svečano otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Izložbu je moguće razgledati u Galeriji naivne umjetnosti sve do 12. travnja 2020. godine, od utorka do petka: 10 – 18 sati i subotom i nedjeljom: 10 – 14 sati.

Fotografije: Tihomir Šimeg

Bookmark the permalink.

Comments are closed.