Drava Art Biennale 2013.

Drava Art Biennale

Galerija Koprivnica, otvoreno do 29.12.2013.

Cilj ovog projekta je aktivirati navedena pitanja kroz umjetničku praksu, učiniti navedenu problematiku vode vidljivom (samim time postojećom) i potaknuti na dijalog. Dugoročni plan jest baviti se temom zaštite okoliša, ekosustava i vode kao političke kategorije kroz suradnju umjetnika, kustosa, struke i lokalne zajednice jer će, po svemu sudeći, problematika biti sve prisutnija u našoj svakodnevici. Želja nam je stvoriti bazu za umrežavanje mladih umjetnika iz Hrvatske i europskih zemalja, kroz umjetničke akcije i performanse izaći van zadanog prostora galerije, a okruglim stolovima i diskusijama dinamizirati zajednicu.
Od sredine 20. stoljeća, a posebno zadnjih desetljeća pozicija kustosa i kustoske prakse radikalno se izmijenila i njihova uloga u procesu produkcije rada i izložbenim praksama postala je puno aktivnija. Kustosi šalju poziv te odabiru pristigle radove, a osim toga zadatak im je okupiti i umrežiti umjetnike te sudjelovati u kreiranju izložbe kao foruma i živog organizma koji ne prestaje disati zatvaranjem izložbe. Novostvoreni kontekst (kroz kustosku koncepciju) radovima pridodaje nove dimenzije i mogućnosti drugačijih iščitavanja. Ove godine biennale nema strogo određenu temu, već se pokušao odrediti smjer u kojem će se manifestacija dalje razvijati. Ovo je tek polazište, a ne konačan rezultat.
Tema Drave i vode bila je idejni „okidač“ za 15 umjetnika/ca iz Hrvatske koji se problematikom bave putem različitih medija, pristupaju temi zaštite okoliša i prirode iz različitih kuteva i postavljaju snažne temelje za svaki od aspekata značenja vode u današnjem kontekstu. U nekim radovima iščitavamo politički podtekst, dok u drugima prepoznajemo transcendentalno.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.