Festival zlevanke, vina i tambure u Sumartonu

Prije nekoliko dana zaposlenici Muzeja grada Koprivnice su sa suradnicima posjetili Festival zlevanke, vina i tambure u mađarskom Sumartonu. Ovo mjesto u Pomurju muzealci su u posljednje dvije godine posjetili nekoliko puta jer je tamo sjedište partnerske organizacije na projektu koji nastoji predstaviti vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja.

Festival je donio gastro, glazbeni i sportski program koji je započeo svečanim otvorenjem u 13.30 sati, a nastavio se uz nastupe ansambla tamburaša iz Pomurja i glazbene kompozicije na hrvatskom i mađarskom jeziku. Mogla su se kušati i vina Vinarije Vlašić, a tradicijska jela predstavljena su u posebnom dijelu festivala gdje se mogla probati krumpirčica ili kalamperčica tradicionalno jelo Hrvata iz Pomurja. Kušati su se mogle i različite varijante paprikaša i gulaša, a sve se odvijalo u centru Sumartona, mjesta u kojem živi oko 700 stanovnika, ali je kulturna baština često predstavljana na raznim programima. Tradicionalno je u sklopu Festivala odigrana i utakmica između sumartonskog kluba Napredak te nogometnog kluba Partizaner.

U sklopu posjeta Sumartonu gosti iz Koprivnice posjetili su i Sumartonske vinograde, Vinariju Vlašić, Muzej preša i novoizgrađenu Eko kuću koja je i izgrađena u sklopu projekta reVITAlize. Eko kuća svoje će svečano otvorenje doživjeti krajem rujna, a trenutno je u završnoj fazi radova.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.