Igra staklenih perli / Staklo u zbirkama MGK

Muzej grada Koprivnice najavljuje interdisciplinarnu izložbu muzejskih predmeta oblikovanih u staklu koje se čuvaju u zbirkama Muzeja grada Koprivnice naziva Igra staklenih perli – Staklo u zbirkama Muzeja grada Koprivnice, koja će se održati u izložbenom prostoru Galerije Koprivnica od 6. studenoga 2020. do 10. siječnja 2021. godine. U muzejskoj koncepciji više kustosice Draženke Jalšić Ernečić, izložba će predstaviti sto muzejskih predmeta koje su tijelom proteklih 75 godina postojanja koprivničkog muzeja, od 1945. godine do danas, prikupljeni u više desetaka zbirki Muzeja grada Koprivnice. Predmete su odabrali i obradili kustosi muzeja koji su ujedno koautori izložbe i tekstova u popratnom katalogu: dr. sc. Robert Čimin, Ivan Valent, Dražen Ernečić, Ana Škvarić, Maša Zamljačanec, Draženka Jalšić Ernečić, Vesna Peršić Kovač, Marija Mesarić i Helena Kušenić. Izložba organizirana u povodu Dana Grada Koprivnice predstavlja odabir najzanimljivijih staklenih predmeta koji se čuvaju u zbirkama gradskog muzeja, a otvorenje će se 6. studenoga 2020. godine u 18:00 sati održati virtualnim putem putem Facebook profila Muzeja grada Koprivnice. Izložbeni projekt realiziran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Koprivnice, a moguće ga je razgledati sve do 10. siječnja 2021. godine.

Upravo na referentnom primjeru sto predmeta iz muzejskog fundusa izložba istražuje i predstavlja staklo kao materijal, inspiraciju, predmet svakodnevne upotrebe te načine upotrebe i običaje u kontekstu stručnih i znanstvenih istraživanja arheologije, etnologije, povijesti, fotografije, lijepih i primijenjenih umjetnosti te primarne muzejske zaštite, čuvanja i restauracije staklenih predmeta. Staklo kao materijal u muzejskim zbirkama nositelj je podataka i muzejskih priča o najrazličitijim predmetima i načinu njihove upotrebe. Ovisno o vrsti i namjeni muzejskog predmeta, kontekst omogućuje različitu vrstu čitanja i interpretacije. Razvojem muzejske struke, procesa istraživanja i zaštite muzejskih predmeta od stakla, muzejska struka razvila je različite metodologije dokumentiranja, zaštite, prezentacije i pričanja muzejske priče. – Draženka Jalšić Ernečić, citat iz muzejske koncepcije u katalogu izložbe.

Ovom izložbom načinili smo iskorak i jednu izložbu oformili ne oko jedne zbirke već oko materijala kao zajedničke odrednice. Tako je staklo naoko krhko i profinjeno, skupocjeno i rijetko, ali kada se uđe u povijesnost njegove biti tada je moguće ispričati eseje o njegovoj širokoj uporabi od prve pojave prije više tisuća godina. Danas je ono neizostavni materijal u suvremenom životu, koji svakodnevno nebrojeno puta dodirujemo na pametnim telefonima ili nas štiti u automobilu na putu na posao. Postalo je neprimjetno neizbježan dio naših života. Nekada nije bilo tako, a sto predmeta koji se predstavljaju ovom izložbom pokazat će kako se i kada staklo kao materijal koristilo u Podravini. Među svima njima nekako se izdvaja upotreba staklene podloge u naivnoj umjetnosti, odnosno tehnici „slikanja uljem na staklu“ kao nematerijalnom dobru Republike Hrvatske i posebnost koja je svojstvena upravo našem kraju. Muzeološki i kataloški izložba je realizirana prema najvišim muzejskim standardima u kojoj su sudjelovali baš svi muzealci – svi do jednoga (njih 16), svaki u svom djelokrugu. – napisao je ravnatelj muzeja dr. sc. Robert Čimin uoči otvaranja izložbe u Galeriji Koprivnica.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.