In memoriam Dorotea Jendrić (1957-2018)

Dorotea Jendrić rođena je 1957. godine u Đurđevcu. Nakon završene škole Primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu (1977.) te studija Povijesti umjetnosti i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1977.-1984.). počela je raditi kao novinarka, isprva na Radiju 101, a najveći je dio svog radnog vijeka (od 1988.), gotovo četvrt stoljeća, provela u Večernjem listu. Bila je iznimno prodorna novinarka i likovna kritičarka, među rijetkima koji su doista i pisali likovne kritike, a ne samo dogovorene panegirike i tekstove na deplijanima. Osim toga, istaknula se darom za fotografiju, katkad i presudno važnim za novinarstvo. Jedan dio aktualnih tema s područja arhitekture, dizajna, muzeologije, zaštite kulturne baštine i općenito likovne kulture i kulturnih politika objavljivala u tjedniku Forum i poslovnom tjedniku Lider.

Muzej grada Koprivnice u razdoblju od 2012. do 2015. godine uključio ju je u uredništvo Podravskog zbornika u kojem je, među ostalim, objavila više tekstova o znamenitim Podravcima poput generala Mladena Markača, umjetnika Zvonimira Lončarića ili slikara Mije Kovačića. Sudjelovala je i na simpoziju povodom 100. godine rođenja Ivana Generalića u Hlebinama 2014. godine. Upravo je u tom razdoblju pamtimo kao vedru i nenametljivu osobnost koja boraveći u Zagrebu nije izgubila povezanost s rodnom Podravinom.

Jendrić se zadnjih godina istaknula kao kustosica i autorica brojnih izložbi među kojima se ističu dvije postavljene u Galeriji Koprivnica i Galeriji ULUPUH: prva „Zvonimir Lončarić – Umjetnost kao igra“ (2014.) i skupna izložba „Umjetnička knjiga / Book Art“ (2015.). Pored toga, priredila je nekoliko samostalnih izložbi (Mladen Vukres, Toni Franović, Andrea Bassi, Gordana Špoljar, Romano Baričević) i grupnu izložbi Podravska zemlja i ljudi (2005.) za Galeriju Stari grad u Đurđevcu.

Nagradu za najbolji izdavački projekt Jendrić je zajedno s Davorom Klarićem primila u siječnju 2017. godine kao urednica knjige “ULUPUH-ova modna povijest – Umjetnost odijevanja” Ane Lendvaj, u oblikovanju Sanje Bachrach Krištović. Kao članica tog udruženja informativno je i kritički pratila dnevna događanja u Hrvatskoj kao i veće izložbe i kulturne događaje u svijetu (Bijenale u Veneciji, Documenta u Kasselu, izložbe u Beču, Berlinu, Parizu, Pragu, Grazu, Mariboru, Expo izložbe diljem svijeta).

Dorotea Jendrić izgubila je borbu s opakom bolešću s kojom se nosila više od godinu dana. Preminula je u bolnici u Zagrebu kasno navečer 6. travnja 2018. godine, u 62. godini života, a na posljednje počivalište bit će ispraćena u rodnom Đurđevcu.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.