In memoriam dr. Hrvoje Neimarević

Dr. Hrvoje Neimarević rođen je u obitelji Ante i Terezije Neimarević u Varaždinu 23. travnja 1931. godine. Živio je u gradu u kojem mu je otac bio gimnazijski profesor, a tu je pohađao i osnovnu školu koju je, uslijed selidbe obitelji, završio u Novoj Gradišci i Koprivnici u kojoj završava i gimnazijsko obrazovanje. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te 1957. godine obavlja pripravnički staž u koprivničkoj bolnici. Zaposlio se kao liječnik opće prakse u Goli, a 1968. godine odlazi na specijalizaciju neuropsihijatrije u Zagreb. Po specijalističkom ispitu 1971. godine vraća se u Koprivnicu gdje u narodnoj bolnici organizira neuropsihijatrijsku službu. Godine 1995. odlazi u mirovinu u kojoj se počinje baviti publicističkim radom. Dr. Hrvoje Neimarević umro je 16. svibnja 2020. godine i sahranjen je na groblju Sv. Duha u Koprivnici 18. svibnja.

U Muzeju grada Koprivnice postavljena je od 8. travnja do 8. lipnja 2009. godine izložba njegove prve velike donacije, koju je ostvario zajedno sa sestrom Zdravkom Bašićević i Nevenkom Neimarević (suprugom preminulog brata Dražena) muzeju pod nazivom „Donacija Ante Neimarević“ koja je kulturnoj javnosti predstavila obiteljsku ostavštinu i u totalitetu mikroskopskog prikaza biografiju njegova oca Ante, sudionika Prvog svjetskog rata, gimnazijskog profesora, redatelja, novinara, komediografa i hrvatskog književnika. Donacija, koja se sastoji od ambijentalnog namještaja (radne i obiteljske sobe Neimarevićevih), više rukopisa, uporabnih osobnih i kućanskih predmeta, memorijabilija iz Prvog svjetskog rata, ulja na platnu, više faksimila dokumenata i fotografija, danas se nalazi u sklopu više tematskih izložbi Muzeja grada Koprivnice.

U studenom 2015. Muzej grada Koprivnice preuzeo je veliku i vrijednu donaciju dr. Hrvoja Neimarevića. Kolekciju čini vrijedna umjetnička zbirka i zbirka etnografskog tekstila. Umjetničku zbirku skupljanu od 1960-ih do danas čini 500-tinjak predmeta, uglavnom naivne umjetnosti koja su vrijednosno i likovno upotpunila Zbirku, i to posebno djela Mare Puškarić Petras, Franje Vujčeca, Martina Mehkeka i brojnih drugih. Među njima se ističe svojevrsna zbirka unutar zbirke koju čini više od sto radova Ane Matine, koja pripada krugu tzv. autsajdera, neobičnih individualaca čije se stvaralaštvo označuje kao izričaj na rubu naivne i autsajderske umjetnosti. koji unutar Zbirke dokazuju rastezljivost paradigme naivne umjetnosti. Uz to, istovremeno je donirana velika zbirka etnografskog tekstila koju je dr. Neimarević počeo prikupljati 1960-ih godina zajedno sa suprugom Eleonorom. Muzejski je fundus bogaćen s 354 rijetka i vrijedna primjerka tekstilnog rukotvorstva koji čine jednu vrlo zanimljivu kolekciju. To su predmeti posoblja uglavnom s područja Podravine, a u zbirci se nalazi i određeni broj odjevnih predmeta kao i nekolicina predmeta posoblja iz Bosne. Među najbrojnijim predmetima u zbirci su zastupljeni ručnici, zatim prekrivači – vilani, ukrasne krpe stolnice, stolnjaci, tabletići, jastučnice i drugi. Prilikom svečanog čina potpisivanja donacije dr. Neimarević je izjavio kao je prikupljene predmete donirao „da naše folklorno blago ne ode u zaborav“.

Bio je član Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici od obnoviteljske Skupštine 1990. godine, a u jednom mandatu i član Predsjedništva te Nadzornog odbora. Zajedno s njim Ogranak je podigao spomen – ploču u zgradi stare koprivničke gimnazije (danas OŠ A. N. Gostovinski) njegovom ocu i hrvatskom književniku prof. Anti Neimareviću (2007.) koji je u toj zgradi bio gimnazijski profesor od 1941. do 1961. godine i objavio knjigu „Dr. Hrvoje Neimerević: Moj otac prof. Ante Neimarević hrvatski književnik u domovini Bosni i Hrvatskoj (2018.)“.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.