In memoriam Đuro Zvonar

S velikom žalošću i nevjericom javljamo da nas je 30. ožujka 2023. godine u Šemovcima nakon kratke i teške bolesti napustio jedan od nastavljača kiparske tradicije Hlebinske škole Đuro Zvonar. Rođen je u Šemovcima nedaleko Đurđevca 10. travnja 1950. godine, a čeplati i rezbariti počeo je još od školskih dana te je brzo pokazao svoju nadarenost u oblikovanju drveta. Već kao šesnaestogodišnjak prvi put je izlagao svoje radove na skupnoj izložbi u Bjelovaru 1966. godine, i to kao najmlađi izlagač među uglednim umjetnicima; Lackovićem, Generalićem, Turkovićem i drugima. Zvonar je sklon naivnom izražaju, a obilježavaju ga zaglađene površine likova.[1] Kipari u maniri Hlebinske škole obrađujući tipične teme: ljude i njihov život u seoskoj sredini, poljodjelske i vinogradarske poslove te religiozne motive.

S vremenom izgrađuje vlastiti stil s natruhama apstrakcije prožete simbolikom. Dokaz tome je i skulptura iz fundusa Muzeja grada Koprivnice koja prikazuje dva zagrljena lika pod nazivom „Zaljubljeni“. Skulptura je obrađena sa svih strana, uglavnom uglačanih površina s tek neznatnim naznakama tragova dlijeta na kojima se, gledano iz različitih kuteva i perspektiva, ocrtava lagana igra svjetlosti i sjene. Malo grublja obrada prisutna je tek na postamentu s jasnije izraženim utorima. Na postamentu izrasta jednostavna obla forma na kojoj stoje dva obgrljena lika. Skulptura iako monolitna, ostavlja dojam dinamičnosti brojnim ispreplitanjima dijelova tijela dva lika. U vještom prepletu pokazuje osjećaj za ritam i oblikovanje kompozicije. Bazična obrada figurativnih elemenata tijela odaje dojam univerzalnosti i svevremenosti prikazanih ljubavnika, dok se djelomična individualizacija očituje u facijalnim ekspresijama. Iako gotovo nevidljivo istaknute, blagim utorima i izbočenjem, ocrtavaju psihološku dimenziju zaljubljenika – dimenziju sreće, nježnosti i odanosti.

Ostvario je brojna izložbena predstavljanja i uvijek se spremno i s radošću odazivao na pozivne skupne izložbe. Posljednjih godina sudjelovao je u nekolicini skupnih interdisciplinarnih izložbi u organizaciji Muzeja grada Koprivnice, održanih u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama: „Religija u svakodnevici“ (13. 4. – 12. 5. 2019.), „Svugdi pojdi, doma dojdi!“ (17. 4. – 16. 5. 2021.) i „Kruh naš svagdašnji“ (25. 11. – 15. 12. 2022.).

Hvala mu na svemu.

[1] http://podravske-sirine.com.hr/arhiva/4170

Fotografije:
Đuro Zvonar kipari, c/b (arhiva Muzeja grada Koprivnice)
Đuro Zvonar kipari (preuzeto s Facebook stranice „Volim Podravinu“)
Đuro Zvonar među skulpturama (preuzeto s Facebook stranice „Peski Art Đurđevac)
Đuro Zvonar, Zaljubljeni, 2003., drvo/rezbareno, 660 x 280 x 290 mm, MGK-HLB-494

Bookmark the permalink.

Comments are closed.