In memoriam Nada Hegedušić-Janković (5. 9. 1943., Hlebine – 12. 4. 2021., Zagreb)

Nada Hegedušić-Janković bila je učenica Ivana Generalića 1945. – 1958. godine. Nakon završenog studija arhitekture u Zagrebu od 1969. godine se intenzivnije bavi slikarstvom. Od 1971. godine članica je Hrvatskog društva naivnih umjetnika, a od 1974. godine dio je Zajednice umjetnika Hrvatske. Od 1975. godine članica je Group Rousseau iz Ženeve.

Muzej grada Koprivnice u fundusu čuva dva rada s početka njena stvaralaštva. Jarke lokalne boje i jasni obrisi grade kompozicije koje su razigrane raznolikim impostacijama. Povorka Fašenkara stoga donosi skupinu figura u profilu, poluprofilu i en face iako lice ostaje skriveno velom maske. Zakrabuljenost joj daje odmak od fizionomske točnosti figura Široku kolorističku paletu figurativnog skupa uravnotežuje i smiruje bjelina snježnog okoliša i prigušeniji, prizemniji tonovi prirode i arhitektonskih segmenata. Motivske grupacije organizirane su oko središnje vertikale drveta koje se ističe neobičnim osvjetljenjem dobivenim sjenčanjem i tonskim prijelazima boje. Pozadinski planovi ispunjeni su tipičnim podravskim kućicama, dok horizont zaključuje pomalo zlokobno nebo u modulaciji od svijetlog prema mračnom. Povratak s paše oslikan je u izraženo svijetlim tonovima sunčanog popodneva. Prednji plan ponovno zauzimaju dvije figure koje uravnotežuju kompoziciju. One su potka za tehnička uvježbavanja i svladavanja u prikazima ljudskih fizionomija dok u animalističkoj figuri očitavamo veću sigurnost, ali i utjecaj slikarstva Ivana Generalića. Nezgrapnost u proporcijama prikazanog para potiče snažniju ekspresivnost naglašenu ponovnim jarkim koloritom koji se smiruje u pozadinskim poljanama s ravnomjernim vertikalnim akcentima drveća.

U kasnijim radovima Nada Hegedušić-Janković „izbrusila“ je tehničko i stilsko umijeće kroz život i stvaralaštvo u Zagrebu. Priredila je 30-ak samostalnih izložbi i sudjelovala na više od 350 skupnih izložbi u zemlji i svijetu. Napustila nas je 12. travnja 2021. godine u Zagrebu, dok polaganje urne slijedi u petak na lokalnom groblju u Hlebinama. Zahvaljujemo na neizbrisivom tragu koji je ostavila u povijesti Hlebinske škole koji ćemo zauvijek čuvati kroz predstavljene slike.

Nada Hegedušić-Janković – fotoportret (preuzeto s mrežnih stranica: https://www.hkz-kkv.ch/hrvatska_naiva_u_svicarskoj.php, 13. 4. 2021.)
Nada Hegedušić-Janković, Fašenkari, 1969., ulje/staklo, 500×650 mm (MGK-HLB-27)
Nada Hegedušić-Janković, Povratak s paše, 1969., ulje/staklo,650×550 mm (MGK-HLB-171)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.