Izložba „Arbor Mundi“ i drvo u muzejskim zbirkama

Prigodom obilježavanja 4. Dana Muzeja grada Koprivnice u Galeriji Koprivnica, u petak 26. srpnja 2019. godine u 20 sati održat će se otvorenje multidisciplinarne izložbe „Arbor Mundi – Drvo u zbirkama Muzeja grada Koprivnice“ koja je zajedničkom temom okupila muzejske stručnjake koprivničkog muzeja.

Kustosi arheolozi, etnolozi, povjesničar, povjesničari umjetnosti, muzejski pedagog i knjižničar u muzeju pristupili su temi u kontekstu vlastitih zbirki i istraživanja, te na primjeru predmeta iz fundusa predstavili specifičnosti odnosa prema materijalu i sadržaju; drvu, stablu, šumi, parku, vjerovanjima i pričama o stablima, predmetima svakodnevice i umjetninama. Ovisno o vrsti i namjeni drvenog predmeta, muzealizacija omogućuje različitu vrstu čitanja i prikupljanja podataka. Razvojem muzejske struke, procesa istraživanja i zaštite predmeta, različitih specijalizacija i subspecijalizacija, muzejska struka razvila je različite metodologije dokumentiranja, zaštite, prezentacije i pričanja muzejske priče.

U Galeriji Koprivnica tijekom ljetnih mjeseci posjetitelji tako mogu razgledati najrazličitije drvene predmete te upoznati magičnu i poetsku stranu drveta, namještaja, predmeta i umjetnina koje su obrađivali i oblikovali paliri, stolari, drvorezbari, tradicijski majstori i narodni umjetnici, kipari, slikari i majstori fotografije. U ovom slučaju multidisciplinarnog projekta drvo je spona između utilitarnosti i poetske duše koje pomno čuvaju, proučavaju i opisuju kustosi u muzejskim zbirkama. Izložba je otvorena do 8. rujna 2019. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.