Izložba ručnih radova u Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica

U srijedu, 29. ožujka 2023. godine u prostorijama Kluba umirovljenika „Volonter penzioner“ u Koprivnici otvorena je izložba ručnih radova članica toga Kluba, koji je osnovalo Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica kao dio projekta „Volonter penzioner“. Na samom otvorenju su izložbu predstavile voditeljica Kluba Andreja Brozović i viša kustosica Muzeja grada Koprivnice Marija Mesarić, a prisutnima se obratila i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Adela Sočev.

Poticaj za realizaciju izložbe bila je muzejska kreativna radionica veza „Vezak vezla“, održana u srijedu, 15. ožujka 2023. godine u Klubu „Volonter penzioner“. Na radionici su sudjelovale članice Kluba koje su po želji odabrale tehniku veza, motiv, boje i platno na kojem su izvele motiv podravskog narodnog veza. Kao predložak za vez poslužile su mustre za vez – različiti motivi kojima su Podravke naraštajima ukrašavale odjevne i uporabne tekstilne predmete. Na radionicu su i neke umirovljenice donijele mustre prema kojima su u mladosti vezle različite ručne radove.

Uz radove nastale na toj radionici, na izložbi su predstavljeni i radovi članica Kluba koji su dio obiteljske baštine. Umirovljenice su donijele stolnjake koje su naslijedile od majki i baka, kao i vlastite ručne radove nastali na satu ručnog rada u školi i tijekom života, a sadrže podravske narodne motive i narodni vez koji su bili predmet razgovara na radionici „Vezak vezla“. Izradom i predstavljanjem primjeraka vezenih motiva nastalih na radionici veza i za ovu priliku izvađenih iz ormara stavlja se naglasak na primjereno promicanje poznavanja kulturne baštine – umijeća vezenja i njegovo očuvanje te poznavanje tradicije vlastitog zavičaja i razvoja svijesti o važnosti zaštite i očuvanja tog vida nematerijalne baštine kojem prijeti odumiranje.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.