Komemoracija povodom 81. obljetnice osnutka logora Danica

U spomen na 15. travnja 1941. godine kada je u Koprivnici osnovan zloglasni ustaški logor Danica, održana je komemoracija za sve koji su ondje bili zatočeni tijekom Drugog svjetskog rata. Pred ulazom u nekadašnji logor na Spomen-području Danica položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve one koji su ovdje bili zatočeni i s ovoga mjesta odvedeni u druge logore gdje su mnogi od njih izgubili život. To su bili pripadnici različitih nacionalnih manjina kao što su Srbi, Židovi i Romi, zatim politički zatvorenici, antifašisti, Hrvati i svi oni koji se nisu slagali s tadašnjih ustaškim režimom. Kroz logor Danica je od proljeća 1941. do 1942. godine prošlo više od 4300 zatočenika čija su imena istaknuta na spomen-pločama. Njihovog stradanja sjećamo se uz stihove koji su istaknuti na dovratnicima ulaza u kompleks logora Danica: „Ništa nije vrednije / od ljudskih patnja, / koje podniješe bez slobode / borci za slobodu.“

Obilježavanju 81. obljetnice logora Danica prisustvovali su gradonačelnik grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž, gradski pročelnici i vijećnici. Uz njih su bili predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca grada Koprivnice, koprivničke Židovske općine te Vijeća srpske nacionale manjine Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. U ime Muzeja grada Koprivnice koji upravlja Spomen-područjem Danica svijeće su zapalili i odali počast žrtvama ravnatelj dr. sc. Robert Čimin, muzejski savjetnik i kustos-povjesničar Nikola Cik. Posebnu delegaciju činili su predstavnici Srpskog narodnog vijeća koji su uputili prigodne riječi. Govor je održao i gradonačelnik grada Koprivnice istaknuvši važnost održavanja sjećanja na tragične događaje iz prošlosti kako bismo gradili što bolju budućnost.

Podsjetimo da je Muzej grada Koprivnice uoči ove obljetnice organizirao znanstveno-stručni skup posvećen povijesti Roma i njihovom stradanju u Drugom svjetskom ratu s posebnim osvrtom na Rome i Romkinje koji su bili zatočeni u logoru Danica. Namjera je Muzeja grada Koprivnice privući pažnju znanstvenika i istraživača da se bave temama iz povijesti logora Danica kako bismo došlo do novih spoznaja i podataka o njegovom djelovanju.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.