Kratki muzejski osvrt na 2018. godinu

Čitava muzejska godina bila je u znaku promocije i očuvanja Hlebinske škole kao najprepoznatljivijeg segmenta podravske kulturne baštine s 20-različitih događanja. Središnja svečanost obilježavanja 50. godišnjice rada Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama odvila se 12.5.2018. otvorenjem izložbe „Borba titana“, a povodom Podravskih motiva otvorena je Galerija Mijo Kovačić u središtu Koprivnice čime se odala počast jednom od najvećih majstora naivne umjetnosti. Promocija Hlebinske škole ostvarena je i velikom izložbom u Kneževoj palači u Zadru u proljeće 2018. kojom je muzejski fundus upotpunjen Podravkinom „Sobom pijetlova“.

U izložbenoj djelatnosti realizirano je 28 izložbi i ukupno gotovo 14.000 posjetitelja, a nakladništvo je upotpunjeno s nova 3 naslova u Biblioteci Podravskog zbornika (Putevima Hlebinske škole, Ivanečki vez, Reka) uz kontinuitet Podravskog zbornika (44/2018). Otvorenost prema zajednici prikazana je na Renesansnom festivalu gdje je Muzej bio nositelj središnje teme „Tajne željeza“ kojom je predstavljen srednjovjekovni način dobivanja željeza. Nematerijalna etnografska kulturna baština istraživana je programom „Ivanečkog veza“, a u istraživanju arheološke baštine provedena su iskopavanja na lokalitetima Đurđevac – Sošice i Log/Parag I kod Koprivničkog Ivanca. Nastavljeno je s inventarizacijom fundusa prema novom Zakonu o muzejima, koji broji preko 16.000 predmeta i 23.000 knjižnih jedinica.

Nastavljena je obnova Kuće Malančec, riješeni su imovinsko-pravni odnosi sa zgradom na Esterovoj 19, a EU projektom „RefurbCulture“ dovršena je dokumentacija za energetsku obnovu zgrade Muzeja čime su stečeni preduvjeti za početak radova na Muzejskom trgu. Sve u svemu, Muzej je obilježavao, čuvao, istraživao, prezentirao i razgovarao kad rijetko koju godinu prije.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.