Kultura u fokusu 2017

Muzej grada Koprivnice u suradnji s platformom za promicanje suvremene fotografije ‘Mediapich’ u koprivničkoj Sinagogi od 20. travnja u 18,00 sati otvara izložbu KULTURA U FOKUSU 2017 TOP 50, koja se organizira već treću godinu za redom.

Godišnji fotografski natječaj KULTURA U FOKUSU koncipirao je fotograf i viši predavač fotografije Sveučilišta Sjever Mario Periša, koji već treću godinu sa suradnicima razvija i organizira priču o mjestu i svim aspektima suvremene fotografije u kulturi Hrvatske. Mario Periša ujedno je i koautor izložbenog postava zajedno Draženkom Jalšić Ernečić, višom kustosicom Muzeja grada Koprivnice koja je autorica predgovora i članica osmeročlanog žirija već drugu godinu zaredom.

Originalnost natječaja počiva na odabranom stručnom području interesa koji nije primarni fokus fotografa, bez obzira da li se radio o reportažnoj, dokumentarnoj ili umjetničkoj fotografiji. Muzej grada Koprivnice i medijska platforma Madiapich najavljuju treću nacionalnu izložbu fotografija KULTURA U FOKUSU 2017 TOP 50 na kojoj će biti predstavljene fotografije nekih od najznačajnijih suvremenih fotografa u Hrvatskoj. Izložba se može razgledati do 20. svibnja 2018. godine.

O izložbi

Odabir TOP 50 Kulture u fokusu godišnji je pregled specijalizirane fotografije. Radi se o različitim fotografskim i umjetničkim pristupima, iako je fotografija žanrovski i tematski ograničena natječajem. Tema kulture kao dijela svakodnevice u svijetu promjena i izazova, posredno progovara i o aktualnim pitanjima koja su odraz društvenih, fizičkih i emotivnih ljudskih stanja 21. stoljeća. Finalisti i pobjednici natječaja Kulture u fokusu predstavljaju inspirativni pregled suvremene dokumentarne fotografije u 2017. godini. Namjere i ciljevi natječaja Kultura u fokusu slojeviti su: prije svega, naglasak je stavljen na dokumentarnu fotografiju koja prati područje kulture i umjetnosti i fotografa kao autora, dok je dodatna pozornost stavljena na kulturna događanja, institucije, prostore i aktere koji su istovremeno vijest, subjekt, objekt i inspiracija.

 Izložba fotografije KF2017 okuplja odabrane radove 36 fotografa koji djeluju u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Zadru, Osijeku (…) zapravo, širom Hrvatske, s tendencijom širenja na Regiju, što je posebna vrijednost decentraliziranog pristupa temi fotografije. Osam članova ovogodišnjeg žirija ove je godine imalo prilično težak zadatak zahvaljujući velikom odazivu, što samo potvrđuje dobar smjer kojim na kojem uporno inzistiramo već treću godinu za redom. Ove je godine uvedena i nova kategorija u kojoj som tražili najbolju fotografiju baštine, arhitekture i spomenika kulture. Veliki broj fotografija pristiglih na temu nadmašio je očekivanja, što je značilo dodatnog posla članovima žirija. [15.4.2018.]

 

Izlažu:

 1. Žaklina Antonijević
 2. Dejan Barić
 3. Janko Belaj
 4. Mario Bradarić
 5. Snježana Bratanović
 6. Filip Bušić
 7. Antonio Grgić
 8. Duško Jaramaz
 9. Slaven Janđel
 10. Jelena Janković
 11. Željko Jelenski
 12. Ognjen Karabegović
 13. Zoran Kolarić
 14. Boris Kovačev
 15. Gordana Kvajo
 16. Zrinka Magazin
 17. Ante Majić
 18. Nenad Martić
 19. Dinko Neskusil
 20. Roberto Pavić
 21. Nel Pavletić
 22. Davor Puklavec
 23. Sven Rastovac
 24. Slavica Rudec
 25. Dominik Sever
 26. Ilija Stanušić
 27. Sanjin Strukić
 28. Stipe Surać
 29. Luka Šalamun
 30. Martina Šestić
 31. Sandra Šimunović
 32. Igor Šoban
 33. Vesna Špoljar
 34. Zvonimir Tanocki
 35. Ranko Tintor Fiko
 36. Marin Vajdić
Bookmark the permalink.

Comments are closed.