Ljubav i otpor Ivane Popović

U petak, 24. srpnja 2020. godine, u Galeriji Koprivnica, otvara se retrospektivna izložba Ivane Popović (1968. – 2016.), jedne od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnica koja je iza sebe ostavila izniman umjetnički opus. Istraživanje, sistematizacija i obrada javnosti nedovoljno poznatog, a iznimno važnog i utjecajnog umjetničkog djelovanja, pred autoricu i kustosicu izložbe Natašu Ivančević, postavili su zahtjevnu zadaću valorizacije umjetničke ostavštine ove prerano preminule umjetnice. Akademska kiparica po obrazovanju (generacija zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti prve polovice 1990-ih), djelovala je interdisciplinarno i intermedijalno, osim skulpturom, bavila se slikarstvom, primijenjenim i izvedbenim umjetnostima, modom i oblikovanjem odjeće te kazalištem i komunikacijom.

Izložba obuhvaća radove iz različitih faza i načina umjetničkog djelovanja, teme i cikluse kojima se autorica bavila od 1989. do 2016. godine. U svojem kratkom životnom vijeku, Ivana Popović uspješno je balansirala i povezivala analogno i digitalno, instinktivno prihvaćala nove medijske forme i maštovito kreirala prepoznatljivi način izražavanja. Dio izložbe čine radovi umjetničkih fotografa s kojima je uspješno surađivala, a u kojima vlastito tijelo koristi kao medij i objekt umjetnosti. Ivana Popović u svom je radu jasno i dosljedno naglašavala vlastita umjetnička i životna načela: etičnost umjetnosti, umjetnički aktivizam i kritičku misao. Preispitivanje društvenog konteksta, kritika i ismijavanje nacionalizama, malograđanštine, etno-kiča, fenomen nametnutih standarda ljepote i odijevanja, vrlo su je rano odredili kao predstavnicu hrvatske alternativne scene.

Skulpture, skulpturice, slike, kolaži, crteži, predmeti primijenjene umjetnosti i objekti proširuju se u ambijent izložbe modnim i kazališnim instalacijama u kojima su autorica izložbe Nataša Ivančević i dizajnerica likovnog postava Lada Sego nastojale dočarati različite oblike i načine umjetničkih izražavanja Ivane Popović koja je u potrazi za vlastitim umjetničkim identitetom i smislom postojanja beskompromisno grabila u sve segmente privatnog i javnog života. Izložba Ivan Popović posvećena je kompleksnom i slojevitom umjetničkom radu umjetnice, no isto tako i hrvatskoj umjetničkoj sceni jedne generacije koja je početkom devedesetih stasala u analognom okruženju i na osobnim potragama za vlastitim identitetom hrabro i uspješno zagrabila u digitalno / virtualno okruženje 21. stoljeća. Izložba ostaje otvorena do 7. rujna.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.