Mariška Holoubek Funjak – 25 godina kasnije

Prošlo je 25 godina od kada nas je napustila uistinu jedinstvena Mariška Holoubek Funjak (Szariszap, 2.2.1904.- Koprivnica, 3.3.1993.), koprivnička i hrvatska glazbenica, u čiju su čast nazvani Klub za starije osobe Mariška u sklopu Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici i Mariškina ulica u Koprivnici. Mariškin otac bio je Čeh, violinist u vojnom orkestru, a majka Mađarica. Od svoje pete godine od oca je učila svirati glazbene instrumente, a u ranoj mladosti s obitelji se preselila u Koprivnicu. U Zagrebu je nastavila s učenjem violine u srednjoj glazbenoj školi. Naučila je svirati i klavir i harmoniku. Desetljećima je besplatno poučavala sviranje tih triju instrumenata i odgojila je velik broj glazbenika. Aktivnije se počela baviti glazbom tek u svojoj 56. godini, od kada je nastupala u nekoliko glazbenih sastava  svirajući uglavnom podravske pjesme.

Početkom 1980-ih osnovala je glazbeni sastav Mariška band koji je brzo stekao veliku popularnost u središnjoj Hrvatskoj i šire. Ostali članovi sastava bili su puno mlađi od nje (Milivoj Brozović, Zoran Car), a od muzealaca su svirali Zorko Marković i Vladimir Kolarek. Band je svirao podravsku glazbu nadahnutu američkom country glazbom, šlagere i evergreene. Sastav je postojao oko sedam godina, svoje su probe često održavali u Muzeju grada Koprivnice, a u tom su vremenu održali 50-ak koncerata u Hrvatskoj i Sloveniji. O Mariška bandu poznati hrvatski režiser Petar Krelja snimio je dokumentarni film 1985. godine, koji je osvojio mnoge nagrade i postao klasik hrvatskog dokumentarnog filma (https://youtu.be/ZwQ1KsDJGtE).

Mariška je živjela u samom središtu Koprivnice gdje je svirala i poučavala mlade do kraja svog života, a svojim djelovanjem ostavila je neizbrisiv trag u kulturnoj sceni Koprivnice.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.