Međunarodni Dan muzeja: Muzeji i održivi razvoj

Shvaćajući prigodu Dana muzeja kao mogućnost osnaživanja svijesti o aktivnoj ulozi muzeja u društvenom razvoju, koprivnički Muzej organizira čitav niz dinamičkih i aktivističkih manifestacija kojom se želi pokazati njezina uloga i značaj u društvu. Kako je jedan od najvažnijih izazova današnjice postizanje ravnoteže između razvojne dinamike ljudskog društva i granice prirodnih potencijala koprivnički Muzej svoje će programe locirati (uglavnom) izvan zidova institucije, djelujući u zajednica i radeći na aktivnoj zaštiti spomenika kulture, ekosustava i baštine u najširem smislu. Zato su i čitavu manifestaciju nazvali, po analogiji s nekadašnjim predmetom u osnovnim školama, Upoznavanje prirode i društva. Programi su doista raznovrsni, a odvijati će se u suradnji s nizom škola, institucija, društvenih tijela i pojedinaca.

Program:

Petak, 15.5.2015.
Zovje, kraj Đelekovca LEPTIROV LET 12-13 sati
Zaštićeni rezervat prirode, predavanje i radionica o leptiru Velikom livadnom plavcu, a u suradnji s Javnom ustanovom za zaštićene dijelove prirode Koprivničko-križevačke županije i uz sudjelovanje učenika koprivničkih osnovnih škola A.Nemčić Gostovinski, Braće Radić, Đuro Ester i OŠ M.P.Miškine iz Đelekovca.

Zovje, kraj Đelekovca IZGUBLJENA NASELJA 13-14 sati
Obilazak srednjovjekovnih arheoloških lokaliteta arheologa R.Čimina i učenika osnovnih škola.

Subota, 16.5.2015.
Muzej grada Koprivnice MUSTRE I CRTE 11 sati
Promocija vježbenice autorica Natalije Kušek i Marije Mesarić, ostvarene u suradnji Muzeja i Dječjeg vrtića Tratinčica.

Galerija naivne umjetnosti, Hlebine 18-21 sat (U)DRUŽIMO SE
Promocija knjige M.Frčka, nastup KUD-a Hlebine, radionica s tradicionalnim igračkama obitelji Erdec, a u suradnji s udrugom Bolje sutra.

Ponedjeljak, 18.5.2015
Sajmište, Koprivnica OVO MOŽE BITI PREDMET OD MUZEJSKE VAŽNOSTI 7-13 SATI
Kustoska akcija označavanja muzejskih predmeta na popularnom koprivničkom buvljaku. Otvorena, popularna i edukativna akcija kojom će se pokazati da se između tisuća predmeta „stare krame“ uvijek krije i poneki muzejsko zanimljivi predmet.

Osnovna škola A.N.Gostovinski IGRA CVIJEĆA 11 sati
Radionica veza na temu cvijeća iz školskoga vrta Mala oaza mira.

Muzej grada Koprivnice MOJ KLOBUK 18 sati
Otvorenje izložbe fotografija Janka Belaja, renomiranog zagrebačkog fotografa, u autorskoj postavi kustosice Jalšić Ernečić.

Koprivničke ulice i trgovi PAZI, RUŠEVINA! 18-20 sati
Kustoska vodstva po lokacijama ruševnih kulturno-povijesnih spomenika u širem centru Koprivnice. Obilazak tih mjesta započinje u Muzeju grada u 18 sati.

Utorak, 19.5.2015.
Legrad, ušće Drave i Mure NA HRVATSKOJ AMAZONI 11-13 sati
Predavanje Ivane Korn Varga o rezervatu biosfere Mura-Drava-Dunav i performans Antonia Grgića, a uz sudjelovanje učenika koprivničke Gimnazije i osnovne škole iz Legrada.

Srijeda, 20.5.2015.
Galerija Koprivnica TEMPORARY LANDSCAPES 20 sati
Zatvaranje izložbe tandema Žižić/Kožul

Bookmark the permalink.

Comments are closed.