MDM 2022 – 18. svibnja oslobodimo moć muzeja!

Muzeji imaju moć transformacije svijeta oko nas. Oni su posebna mjesta za otkrivanje i podučavanje o našoj prošlosti te otvaraju naš um novim idejama – to su dva bitna koraka u izgradnji bolje budućnosti. Ovim riječima ICOM najavljuje 18. svibnja 2022. godinu ili Međunarodni dan muzeja koji će biti obilježen temom „Moć muzeja“ (The Power of the Museums). Vrijeme u kojem živimo doba je sveopće neizvjesnosti u cijelome svijetu. Uz ekološke klimatske poremećaje, globalna zdravstvena kriza prouzročena pandemijom bolesti Covid-19 blokirala je gospodarstvo, te je utjecala na socijalnu, obrazovnu, ali i druge sfere života. U Hrvatskoj je doživljaj ugroze bio pojačan u 2020. potresima na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije. Usprkos svemu što se dogodilo, ili se događa, muzeji ne odustaju, njihova misija se kroz godine uspješno uvećava podižući svijest o važnosti muzeja i njihovom doprinosu razvoju društva. Ove godine na trijenalnoj konferenciji ICOM-a u Pragu propituje se uloga suvremenog muzeja kao agenta pozitivnih promjena u kontekstu problema koji oslikavaju ovo naše doba i to kroz glavnu temu i tri podteme: Moć ostvarivanja održivosti, Moć inovacija u digitalizaciji i dostupnosti te Moć izgradnje zajednice. Muzej grada Koprivnice tradicionalno se pridružuje obilježavanju višednevnom manifestacijom različitim programima u Koprivnici i Peterancu. Program u nastavku…

17.5.2022. // 18 sati // Galerija Mijo Kovačić
Mala snaga
Izlagački program našeg muzeja postavom i vodstvima sve više naglašava edukativni aspekt programa nudeći kvalitetne informacije o povijesti Koprivnice i okolice, ali i o najnovija kretanja u umjetnosti. Muzej time dobiva sve važniju ulogu u oblikovanju ukusa najmlađe publike. Prijateljskom komunikacijom i prilagođavanjem priča uzrastu Muzej sve više postaje mjesto na kojem posjetitelji aktivno sudjeluju u programu. Tako je nastala i Mala snaga, izložba kojom najmlađi posjetitelji interpretiraju naučeno, govore jasno i razmišljaju glasno. Autori radova su Helena Vukina i skupina Smarties, koncept je osmislila i koordinirala odgajateljica Andreja Hobolić, a autorica postava je Maša Zamljačanec.

17.5.2022. // 19:30 sati // Galerija Mijo Kovačić
Dobra književna večer: Novi Zrin, Josip Tomec, Drnjanska pjesmarica, Podravina br. 40
Izdavačka kuća Meridijani, HAZU Križevci, Sveučilište Sjever i Povijesno društvo Koprivnica predstavit će četiri nova izdanja vezana za povijest i kulturu Podravine i Hrvatske. To su sljedeće knjige: „Utvrda Novi Zrin na Muri“ objavljena povodom 360. obljetnice izgradnje ove utvrde, a u njoj se nalaze najnovije znanstvene spoznaje iz pera hrvatskih i mađarskih autora. Etnografska monografija o Virju na prijelazu 19. na 20. stoljeće čiji je autor seljak Josip Tomec, a čiji je rukopis stajao neobjavljen proteklih 120 godina. Knjiga je objavljena u poznatoj seriji Zbornik za narodni život i običaje, a koju u okrilju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti uređuje akademik Dragutin Feletar. Među novim knjigama je i „Drnjanska pjesmarica“ s notnim zapisima iz 17. stoljeća, pripada medu najstarije i najvrjednije pjesmarice sjeverne Hrvatske, a koju je priredio Ivan Zvonar. Na kraju, povodom dvadeset godina kontinuiranog izlaženja predstavit će se 40. broj „Podravine – časopisa za multidisciplinarna istraživanja“.

18.5.2022. // 11 – 15 sati // Trg dr. Leandera Brozovića 1, Koprivnica
Radionica umijeća izrade tradicijskog nakita Podravine
U suradnji sa Centrom za pružanje usluga u zajednici Svitanje učite s nama o tradicijskom odijevanju u Podravini na radionici koja će predstaviti umijeće izrade tradicijskog nakita – kraluša i iglice – ogrlice i broša kakvi su se izrađivali i nosili u Podravini. Polaznici radionice bit će njihovi korisnici, a o nematerijalnoj kulturnoj baštini naučit će u parku ispred Muzeja uz voditeljicu Mariju Mesarić. Program je namijenjen svim uzrastima, a održat će se u sklopu projekta „Zrno nade za nas mlade“ sufinanciranom iz Europskog socijalnog fonda.

18.5.2022. // 14 – 18 sati // Brežanec, Hotel Zrinski – dan 1.
Skriveno lice Koprivnice
Predstavljamo novi interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni program Muzeja grada Koprivnice koji će se tijekom godine odvijati u koprivničkim kvartovima i pozivati stanovnike da podijele sjećanja o svojim kvartovima, donesu i ustupe za digitaliziranje predmete i fotografije o kojima misle da su važni za povijest kvarta. Tijekom dvodnevne akcije prikupljat će se vaše priče, snimiti i zapisati, a nakon toga će se pojedinačne priče predstavljati na web stranici Skriveno lice Koprivnice. Tako će oni koji to žele postati dio digitalnog „muzeja“ i zajedno stvarati priču o gradu. Prva akcija dogodit će se u jednom od najstarijih koprivničkih kvartova – Brežancu.

18.5.2022. // 19 sati // Galerija Koprivnica
Robert Gojević: Studijski portret
Izložba predstavlja studijske portrete Roberta Gojevića snimljenih povijesnim procesom mokrog kolodija na staklenoj ploči. Kuriozitet izložbe je izlaganje i originalnih ambrotipija na staklu što će uz edukativni video materijal pobliže objasniti način rada i povijesni proces kojim se autor služi. Donosimo izbor od sto portret fotografija poznatih i slavnih iz svijeta medija, kulture i umjetnosti snimljenih u autorovu zagrebačkom fotografskom ateljeu. Pritom studijske portrete poznatih i slavnih suvremenika iz svijeta medija, kulture i umjetnosti stavlja u novi kontekst izvan vremena koristeći povijesni proces s početka povijesti fotografije. Snimajući ambrotipiju i koristeći društvene mreže kao medij komunikacije, Gojević preispituje dubinu i snagu emocija vremena u kojem živi.

18.5.2022. // 19 sati // Galerija Koprivnica
Bolesti i štetnici vinove loze
Cilj izložbe u sklopu EU projekta reVITAlize je upoznati posjetitelje s bolestima i štetnicima vinove loze, tj. suzbijanjem istih na prijelazu 19. na 20. stoljeće i usporediti tadašnje običaje zaštite vinove loze s današnjima postupcima. Uz izložene predmete poput vinogradarske prskalice koja je općenito prva asocijacija kod razmišljanja o zaštiti vinograda, izložbu će obilježiti boja modre galice kao druga oznaka brige o vinogradu i dugotrajnim višegodišnjim naporima ljudi da ostvare što veće prinose. Izložba će tako pokazati još jedan primjer čovjekovog pokušaja kroćenja prirode ili bolje rečeno natjecanja s naoko nevidljivim prijetnjama kao što su primjeri vrsta uši, grinja, pauka i cvrčaka. Poučni potencijal izložbe je upravo ta mogućnost učenja prepoznavanja živih bića i fenomena iz prirode među posjetiteljima koji možda i nisu vinogradari. Na kraju, predložit će se i pogled iz ekološkog aspekta koji će propitivati nužnost, etičnost i održivost suvremenog pristupanja zaštiti vinove loze što čini refleksivni potencijal.

19.5.2022. // 10 – 15 sati // Brežanec, Hotel Zrinski – dan 2.
Skriveno lice Koprivnice
Predstavljamo novi interdisciplinarni edukacijsko-izložbeni program Muzeja grada Koprivnice koji će se tijekom godine odvijati u koprivničkim kvartovima i pozivati stanovnike da podijele sjećanja o svojim kvartovima, donesu i ustupe za digitaliziranje predmete i fotografije o kojima misle da su važni za povijest kvarta. Tijekom dvodnevne akcije prikupljat će se vaše priče, snimiti i zapisati, a nakon toga će se pojedinačne priče predstavljati na web stranici Skriveno lice Koprivnice. Tako će oni koji to žele postati dio digitalnog „muzeja“ i zajedno stvarati priču o gradu. Prva akcija dogodit će se u jednom od najstarijih koprivničkih kvartova – Brežancu.

19.5.2022. // 19 sati // Galerija skulptura Ivan Sabolić, Peteranec
Krunoslav Posavec / Željko Kovačić & Josip Cugovčan
Krunoslav Posavec (Virovitica, 1979.), živi i radi u Podravskim Sesvetama i član je HFD Sesvečice. Od ranog djetinjstva pokazuje interes za izražavanje na papiru, u drvu, betonu, opeki i drugim materijalima. Sudjelovao je na brojnim likovnim kolonijama, kao i na nekoliko skupnih izložbi, a djela su mu izložena diljem Hrvatske, u Njemačkoj i Latviji. Do sada je izradio stotinjak skulptura, najdraži motivi su mu sveci i mitske životinje. U Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu predstavit će novi kiparski ciklus u drvetu izrađen motornom pilom. Njegova nepresušna energija stremi materiji, a svoje obličje pronalazi u formama svakodnevnih poslova, radnika, seljaka, svirača, obiteljskih prizora, vinogradara i životinjskog svijeta s posebnim interesom za prikaz i oblikovanje ženskog tijela, često povezanog s tradicijskim obilježjima ili inspiriranih narodnim legendama. Istovremeno ćemo predstaviti najnoviju zbirku pjesama njegova sumještana Željka Kovačića: Zakaj je pevec prestal kukurikati?, ilustriranu vinjetama Josipa Cugovčana, a objavljenu u sklopu Biblioteke Podravskog zbornika.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.