Međunarodna ljetna škola (bio)arheologije i EMA…

Pozivamo Vas na predstavljanje projekta Međunarodne ljetne škole (bio)arheologije koja se provodi u suradnji Muzeja grada Koprivnice, Instituta za antropologiju, Mississippi State University i Grada Đurđevca te dva predavanja uz Edukativnu muzejsku akciju (EMA) u organizaciji Muzeja grada Koprivnice, Instituta za antropologiju i Instituta za arheologiju u srijedu, 15. svibnja 2019. godine od 18,00 sati u Galeriju Mijo Kovačić.

Program događanja u nastavku…

___________

MEĐUNARODNA LJETNA ŠKOLA (BIO)ARHEOLOGIJE
Zagreb / Đurđevac, 15. 5. – 15. 7. 2019.

Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice
dr. sc. Mario Novak, znanstveni suradnik Instituta za antropologiju
Ivan Valent, kustos Muzeja grada Koprivnice
Anna Osterholtz, PhD, Assistant Professor, Department of Anthropology and Middle Eastern Cultures Mississippi State University
Hrvoje Janči, mag.educ., gradonačelnik Grada Đurđevca

Na lokalitetu Sošice kod Đurđevca Muzej grada Koprivnice od 13. svibnja 2019. godine provodi četvrtu dvomjesečnu sezonu sustavnih arheoloških istraživanja. Dosadašnji rezultati pokazuju kako su na lokalitetu bile izgrađene dvije zidane sakralne građevine; prva se okvirno smješta u sredinu/drugu polovinu 13. stoljeće dok se druga datira u kraj 15. stoljeća. Posljednja je sredinom 16. stoljeća napuštena, ali je obnovljena krajem 17. / početkom 18. stoljeća i funkcionirala sve do početka 19. stoljeća. U 2019. godini planira se nastavak istraživanja groblja na prostoru svetišta i broda prve zidane crkve, zatim istraživanje groblja na prostoru sakristije, zvonika i bočne kapele te istraživanje hodnih površine crkve koja je izgrađena krajem 15. stoljeća, tj. njenih dviju faza do desakralizacije početkom 19. stoljeća. Kako se isti prostor koristi i kao groblje od 11. do sredine 16. stoljeća očekuje se istraživanje preko 200-tinjak grobnih cjelina. Njih će, uz studente arheologije i antropologije iz Hrvatske istraživati i 10 studenata antropologije iz Sjedinjenih američkih država (Mississippi State University) u pratnji 2 sveučilišna profesora antropologije tijekom čitavih mjesec dana. Prethodno će studenti mjesec dana provesti na Institutu za antropologiju gdje će izvršiti antropološke analize grobova istraženih prošle godine.

___________

EDUKATIVNA MUZEJSKA AKCIJA (EMA) I (BIO)ARHEOLOGIJA
Koprivnica, 18. 4. – 18. 5. 2019.

dr. sc. Mario Novak (Institut za antropologiju): Ono si što jedeš: rekonstrukcija prehrane u arheologiji na primjeru novovjekovne populacije iz Torčeca
Antonela Barbir, mag. arh. (Institut za arheologiju): Kaj su jeli naši stari – prehrana u prapovijesti

Odabir povoljnog položaja naseljavanja oduvijek je činio najznačajniji segment života kroz cjelokupnu povijest ljudske civilizacije. Kako bi se osiguralo preživljavanje čovjek je oduvijek bio u potrazi za izvorima hrane. Prelaskom na sjedilački način života odabir položaja naseljavanja se promijenio, a s njime i prehrana. Iako se počeci arheologije vežu uz proučavanje materijalnih ostataka različitih populacija koje su u određenom vremenskom razdoblju nastanjivale određeni prostor, danas se sve više pažnja posvećuje njihovom svakodnevnom životu, koji je u najvećoj mjeri i doprinio razvoju njihove materijalne kulture. U tom se pogledu arheologija intenzivno oslanja na druge znanosti. Rekonstrukcija prehrane jedne zajednice u ranijim se razdobljima temeljila na prikupljenim ostacima poput kostiju ili koštica, dok je danas iz prikupljenog uzoraka zemlje ili ulomka keramičkog lonca može rekonstruirati koje su se žitarice uzgajale i kakva se hrana konzumirala. Izreka „Ono si što jedeš“ danas se može provjeriti budući da se uz pomoć kemijskih analiza može iščitati kakvu je hranu netko za života konzumirao i u kojim omjerima. Kako bi saznali više o ovim temama pozivamo Vas da prisustvujete predavanjima na kojima će se kroz, rezultate arheobotaničkih analiza, predstaviti prehrana u vrijeme prapovijesti na prostoru kontinentalne Hrvatske, te, na temelju antropoloških istraživanja i analiza, prehrana populacije Torčeca u razdoblju novog vijeka.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.