Međunarodni dan muzeja 2019.

ICOM-ova tema Međunarodnoga dana muzeja 2019. „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ naglašava neizmjernu važnost muzeja u suvremenom društvu koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka, gospodarskih kriza i socijalnih promjena uključujući i prisutnost velikih migracija stanovništva. Što je vrijeme turbulentnije to je zadaća muzeja važnija jer je u temelju djelovanja ovih institucija osiguravanje kvalitete kulturnog ozračja. Muzej grada Koprivnice obilježit će ga čitavih tjedan dana, od 13. do 18. svibnja 2019. godine, kako u muzejskim objektima, tako i izvan njih, pokazujući smjer razvoja kojim želi ići u budućnosti.

RADNO VRIJEME // 18.5.2019.
Muzej grada Koprivnice: 10,00 – 13,00
Galerija Koprivnica: 9,00 – 21,00
Galerija Mijo Kovačić: 9,00 – 21,00
Galerija naivne umjetnosti, Hlebine: 10,00 – 21,00

Više o temi i programu Muzeja grada Koprivnice u nastavku…

TEMA:

Moderni muzeji prilagođavaju svoje djelovanje izazovima vremena pa svoje aktivnosti i metode rada usklađuju s tendencijama razvoja društva i komunikacijskim potrebama svojih korisnika. Transformacije muzeja sve su prisutnije u praksi, oni pomiču svoje granice te od nekoć statične institucije danas postaju zanimljiva interaktivna mjesta. Muzeji preuzimaju novu ulogu koju ICOM simbolički definira kroz dva ključna pojma: a) muzej kao mjesto susreta i umrežavanja – potiče se suradničko okruženje, multidisciplinarna suradnja te interesno povezivanje partnera, tj. profesionalno povezivanje; b) muzej kao središnje mjesto lokalne zajednice – u okviru kulturnoga prostora zajednice muzej prepoznaje vrijednost tradicije, čuva i brine o materijalnoj i nematerijalnoj baštini (kulturna, prirodna i tehnička) i proaktivno se odnosi prema nasljeđu.

ICOM-ova podtema manifestacije “Budućnost tradicije” povezuje muzeje s njihovom ulogom prenositelja tradicije u budućnost. Muzej prije svega osigurava objektivnost i istinitost nasljeđa i u funkciji je posrednika koji suvremenim sredstvima doprinosi očuvanju i prenošenju tradicijskog znanja i umijeća za buduće naraštaje. Oni imaju stručnu platformu zahvaljujući kojoj tradiciju čine dostupnom i važnom za sve raznolikiju i globalnu suvremenu publiku. Komunikacijom daju svoj doprinos razumijevanju kulturne raznolikosti i interkulturnom dijalogu. Zahvaljujući tom stručnom radu oni potiču društveni i kulturni razvoj lokalne sredine, a komunikacijom tradicije ona postaje zalog za budućnost. U 2019. godini aktivnosti međunarodne muzejske zajednice bit će u duhu preporučene teme manifestacije Međunarodnoga dana muzeja „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“ koja će ujedno biti i tema ICOM-ove konferencije koja će se održati u Kyotu u Japanu (1.-7. 9. 2019.). Uključivanjem u ovu manifestaciju svima nama bit će prilika da svratimo pozornost na muzeje u kojima radimo i njihov doprinos oplemenjivanju društvenoga i kulturnoga života vrijednostima iz prošlosti i da na njima izgradimo budućnost.

PROGRAM Muzeja grada Koprivnice:

13. 5. – 12. 7. 2019. // 7,00 – 15,00 sati (pon – pet)
Đurđevac, lokalitet Sošice, kčbr. 2349/1 k.o. Đurđevac
ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA I LJETNA ŠKOLA (terenski rad)
Četvrta sezona sustavnih arheoloških istraživanja srednjovjekovnog lokaliteta. Radi se o položaju srednjovjekovne crkve sv. Jurja oko koje se nalazilo selo Svetog Jurja, srednjovjekovno selište s trgovištem iz kojeg se kasnije razvio današnji grad Đurđevac. Do sada su istraženi arhitektonski ostaci crkve i dio groblja koje se nalazilo unutar prostora lađe manje crkve koja je funkcionirala do kraja 15. stoljeća, kada je izgrađena velika crkva dvostruko veća od dotadašnje. Istovremeno će se otvoriti 1. međunarodna ljetna škole arheologije u suradnji s Institutom za antropologiju u Zagrebu i američkim sveučilištem Mississippi State University.

14. 5. 2019. // 13,30 sati
Koprivnica, Kuća Malančec, Đure Estera 12
GASTRONOMSKI STOL GRAĐANSKE OBITELJI MALANČEC (predavanje)
Znamenita koprivnička građanska obitelj Malančec kroz gotovo jedno stoljeće, od kraja 19. pa do pod kraj 20. stoljeća ostavila je snažan biljeg u kulturnom i javnom životu grada. Kakav je bio privatni i intimniji segment života obitelji tj. onaj gastronomski koji se odlikovao mitteleuropskim i podravskim namirnicama te recepturama otkrit će predavanje u sklopu muzejske akcije EMA. Učenici 4.a razreda OŠ Đ. Ester će nakon razgovora o obitelji i kući Malančec u rekonstrukciji ambijenta iz 1930-ih godina blagovati perece s pekarskog štapa gradskog pekara Franceka.

15. 5. – 30. 5. 2019. // 13,00 sati
Koprivnica, Sinagoga, Svilarska ulica
LONDON 13#13 (izložba)
TRINAESTORO (THIRTEEN) je grupa londonskih profesionalnih fotografa i vrhunskih foto amatera nagrađivanih britanskim i međunarodnim nagradama za vrhunsku fotografiju. Radi se o 13-oro fotografa različitih poetika i fotografskih procesa koji poveznicu nalaze upravo u različitosti tema, pristupa i poetika kojima preispituju vlastitu viziju svijeta. Svojim će se fotografijama predstaviti u koprivničkoj Sinagogi u kontekstu teme ‘budućnost tradicije’ u kojoj fotografiju kao medij podložan promjeni možemo/moramo promatrati kao novi meta-jezik slikovne komunikacije, fotografsku umjetnost i povijesni dokument vremena u kojem s slika govori tisuću riječi.

16. 5. 2019. // 16,00 sati
Koprivnica, uži centar
TURNEJA od muzeja do muzeja (stručno vodstvo)
Višesatna šetnja na relaciji Muzej ljekarna – Galerija Mijo Kovačić – Galerija Koprivnica – Muzej grada Koprivnice- Franjevački samostan svetog Antuna Padovanskog – Muzej prehrane Podravka  tijekom koje će se građani u pratnji kustosa i muzejskog pedagoga upoznati s likovnim, etnološkim, povijesnim i estetskim vrijednostima muzejskih zbirki, izložbi i radionica kroz besplatno edukativno vodstvo i ugodno druženje uz rekreaciju.

17. 5. – 17. 7. 2019. // 19,00 sati
Koprivnica, Galerija Koprivnica
ROMANO BARIČEVIĆ: 5,5 (izložba)
Akademski slikar iz Koprivnice Romano Baričević bit će predstavljen dijelom svoga opusa, a izložit će se 30-ak radova većih i manjih formata, suženih na izbor iz privatnih zbirki. Riječ je o radovima koji su nastajali od kraja osamdesetih do 2013. godine odnosno do umjetnikove smrti: iz svake od njegovih faza bit će predstavljen rad. Domaćeg autora predstavit ćemo putem „enformelnih“ radova zgusnutog materičnog slikarstva, faze gestualne apstrakcije, radova jake, energične geste rađeni tiskarkom bojom na papiru krajem devedesetih, a vidjet će se i ponovno vraćanje na „enformel“ te raskošna, gotovo „barokna“ ulja gestualne ekspresije iz posljednje faze njegova stvaralaštva. Izložba se otvara povodom pete godišnjice smrti umjetnika.

18. 5. 2019. // 9,00 sati
Koprivnica, Galerija Mijo Kovačić i Zrinski trg
TRADICIJSKI PODRAVSKI DORUČAK (događanje)
Povezat će se stručna podrška muzejskih stručnjaka u predstavljanju, zaštiti i očuvaju podravske kulinarske baštine u suradnji s Podravkinim timom koji je autentične podravske recepte, a koji se već naraštajima prenose i čuvaju u obiteljima, prilagodio potrebama suvremenog domaćinstva i ugostiteljstva. Doručak je i u tradicijskoj prehrani važan obrok i dio tradicijske podravske kuhinje koju rjeđe kuhamo danas, a sve češće je prisutna na kulturnim i turističkim manifestacijama, u ponudi ugostiteljskih objekata i obiteljskih gospodarstava. Fruštuk koji su nekad pripremale bake, spominje se danas kao dio zdrave prehrane. Uglavnom se sastojalo od raznih kaša, tjestenine, kravljeg mlijeka te sezonskog voća.

18. 5. 2019. // 10,00 sati
Koprivnica, Galerija Mijo Kovačić
EMA 2019 – (Pre)HRANA (završna svečanost)
Od 18. travnja do 18. svibnja 2019. godine 62 hrvatska muzeja, galerija i drugih kulturnih ustanova pokazat će da je hrana je dobar izvor energije, užitka, ali i razlog okupljanja, učenja i druženja te će se time uključiti u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 2019. godine u organizaciji Hrvatskom muzejskog društva i ovogodišnjeg domaćina Muzeja grada Koprivnice. Program svečanosti započet će tradicijskim podravskim doručkom, a potom će se izvući sretni dobitnici u nagradnoj igri pod pokroviteljstvom kompanije Podravka d.d. Koprivnica.

18. 5. – 9. 6. 2019. // 19,00 sati
Galerija naivne umjetnosti, Hlebine
IZLOŽBA IZ FUNDUSA HMNU iz Zagreba (izložba)
Hrvatski muzej naivne umjetnosti kao najstariji muzej naive u svijetu (1952) u svojem fundusu čuva više od 1.900 umjetnina. Među njima, u stalnom je postavu izloženo tek 80-ak klasika hrvatske naive. Ovakav gostujući izložbeni projekt prilika je da se javnosti ukaže na važnost i vrijednost cijelog fundusa, dok se lokalnoj publici daje uvid u stvaralaštvo autora koje dosad nije imala prilike upoznati. Istovremeno se veza između HMNU-a kao „krovne“ institucije za naivnu umjetnost i Muzeja grada Koprivnice i Galerije naivne umjetnosti ojačava i učvršćuje otvarajući puteve novim (većim) suradnjama i zajedničkim projektima.

ULAZ NA SVA DOGAĐANJA JE BESPLATAN!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.