Međunarodni dan muzeja u Peterancu

Program obilježavanja ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja završen je jučerašnjim spletom događaja u Peterancu. U Galeriji skulptura Ivan Sabolić predstavila su se trojica Sesvečana – Posavec, Kovačić i Cugovčan. Nakon uvodnog i pozdravnog govora ravnatelja Muzeja dr. sc. Roberta Čimina, o izložbi Krunoslava Posavca govorila je kustosica izložbe Helena Kušenić, a izložbu je otvorio načelnik Općine Peteranec Ivan Derdić.

Buduće čitače sigurno će uveseljavati najnovija zbirka pjesama njegova sumještana Željka Kovačića: Zakaj je pevec prestal kukurikati?, ilustriranu vinjetama Josipa Cugovčana, a objavljenu u sklopu Biblioteke Podravskog zbornika, urednika dr. sc. Roberta Čimina. Svoja sjećanja i reminiscencije na Željka Kovačića iznijeli su Josip Cugovčan i Robert Čimin, dok je pjesme iz zbirke interpretacijom na izvornom sesvečkom idiomu predstavila gospođa Jela Pintarek. Knjiga je sufinancirana sredstvima Ministarstva kulture i medija, Općine Podravske Sesvete i Muzeja grada Koprivnice.

Krunoslav Posavec (1979., Virovitica) od ranog djetinjstva pokazuje interes za izražavanje na papiru, u drvu, betonu, cigli, siporexu i drugim materijalima. U Peterancu je predstavljen izbor iz recentnog skulptorskog stvaralaštva. U opusu predstavlja forme radnika, seljaka, vinogradara pri obavljanju svakodnevnih poslova, ali i obiteljskih prizora ili životinjskog svijeta. Teme se protežu od suvremenosti s dozom političke satire preko prikaza povijesnih ličnosti ili likova iz svijeta (dječje) književnosti do inspiracije narodnim legendama i pričama. Registar tradicijskih motiva u najnovijem stvaralaštvu teži spoju neočekivanog kroz svjesna nastojanja apstrahiranja. Pri tome je ženska figura tek siluetno naznačena, a u isturenom istaku u predjelu glave prepoznajemo oblik tradicijskog oglavlja – poculice. Ženski principi osnova su trenutne inspiracije koji se prikazuju kroz arhetipske uloge i forme obitelji ili propitivanja posture i fizionomije ženskog tijela. Pritom apstrahirani oblici teže izmicanju, odmaku i pomaku od ustaljenog i predvidljivog prema iznenadnom organskom geometrizmu. Nedostatak vremena, odnosno širok dijapazon interesa i izrazit stvaralački naboj potiču autora na brzinu stvaranja koja je omogućena obradom motornom pilom i drvom kao najlakše dostupnim materijalom. Surovost i grubost obrade sugerira povratak prirodi i izvornosti čiji ekološki prizvuk zaključuje upotreba otpadnog ili naplavnog drveta čiji finalni karakter određuje sama sirovina – godovima ili tonalitetima u nijansama boja. Miješanje različitih komada i vrsta drveta stvara luckaste, nepretenciozne oblike koji vještom rukom autora klize od dekorativnog do primjenjivog predmeta uveseljavajući svakog budućeg konzumenta.

Izložba skulptura Krunoslava Posavca može se razgledati u Galeriji skulptura Ivan Sabolić u Peterancu do 18. lipnja 2022. godine, a knjiga Željka Kovačića kupiti u Galeriji Koprivnica.

Fotografije: Dražen Nađ

Bookmark the permalink.

Comments are closed.