Mijo Kovačić dobiva stalni muzejski postav

U utorak, 10. travnja 2018. godine potpisan je Ugovor o formiranju stalnog postava umjetničkih radova Mije Kovačića u Koprivnici. Nakon višemjesečnih razgovora usuglašeni su detalji oko dijelova ugovora vezanih uz vrijeme trajanja, uređenja prostora u prizemlju Galerije Koprivnice i načina upravljanja samim prostorom. Ugovor su potpisali koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin, predstavnici Zaklade Mijo Kovačić i sam Mijo Kovačić, na vrijeme od deset godina. U planu je dovršetak adaptacije prostora i svečano otvaranje u sklopu ovogodišnjih Podravskih motiva potkraj mjeseca lipnja, a izložbeni prostor u prizemlju zgrade Galerije Koprivnica krasit će najmanje 40 umjetničkih radova. Ova odluka donesena je sa željom da se sačuva ime Mije Kovačića, na adekvatan način predstavi javnosti i omogući daljnja promocija Hlebinske škole u zemlji i svijetu u godini kada se obilježava 50. obljetnica djelovanja Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama (1968-2018).

Prilikom potpisa Ugovora, među ostalim, je izrečeno sljedeće.

– Drago mi je da ovaj prostor konačno stavljamo u funkciju i to baš za kulturu i umjetnost. Ponudit ćemo jedan doista reprezentativan kulturno-umjetnički prostor gdje ćemo u sljedećih 10 godina imati mogućnost uživati u stalnom postavu našeg velikog umjetnika. Zato nam je ogromna čast i privilegija da takav jedan vrhunski prostor u središtu grada bude ispunjen djelima vrhunskog umjetnika. Moram reći da ne dajemo dovoljno vjetra u leđa našoj naivnoj umjetnosti s kojom se možemo podičiti te ju imamo gdje i pokazati. Jer Podravina ima snažnu kulturnu baštinu, a tu zasigurno spada naivna umjetnost – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Iako se ugovor sklapa na 10 godina, ne znači da ćemo nakon isteka tog vremena prekinuti suradnju. Nadamo se da će naš Mijo i tada biti s nama, da će vrijedno stvarati i dalje pa da će se taj postav iz godine u godinu nadopunjavati. Dugo smo ovaj prostor imali neiskorišten tako da smo ovu ideju objeručke prihvatili. Prostor je veličine oko 135 metara kvadratnih. Otvaranje ovakve galerije zasigurno je najbolja poveznica s Galerijom u Hlebinama i naivnom umjetnošću općenito. Na središnjem gradskom trgu otvoriti jednu takvu galeriju jedinog živućeg doajena druge generacije mora nas činiti vrlo ponosnima – kazao je Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice.

– Slike Mije Kovačića nalaze se u Vatikanskom muzeju, ali i svim većim galerijama u svijetu. Mijo je uvijek bio vezan uz Koprivnicu, ali i Podravku koja je imala veliku ulogu na razvoj i potporu naivne umjetnosti. Njegova je želja bila da određeni dio onda svojeg opusa predstavi u Koprivnici. Ulaz će biti besplatan jer riječ je doprinosu umjetnika narodu – kazao je Jasminko Umičević iz Zaklade Mijo Kovačić.

– Slikam još uvijek, ali ne tako puno kao nekada. Ruke me slušaju, no oči treba imati. Prodavao sam neke slike, a puno sam i ostavio i onda mi je drago da će biti tu, u Koprivnici. Jer su se nekad izložbe prvo i organizirale baš u ovom gradu – rekao je slikar Mijo Kovačić.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.