Ministarstvo kulture podržalo programe za 2019. godinu

Iz Ministarstva kulture i ove godine stigle su dobre vijesti. Nakon što je prošle godine ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek uspjela dokinuti višegodišnju praksu odugovlačenja objave rezultata Javnog poziva za financiranje javnih potreba u kulturi olakšano je planiranje i realizacija kulturnih programa u muzejima, knjižnicama, arhivima i sličnim ustanovama i organizacijama. Kao i protekle dvije godine kad smo zadovoljno dočekali iznenađujuće ranu objavu rezultata i ove je godine rano počela objava odluka o tome koji će programi i projekti biti financirani u 2019. godini. Tako su nedavno na službenim stranicama Ministarstva kulture objavljeni prvi rezultati prema kojima je Muzeju grada Koprivnice za programsku djelatnost dodijeljeno ukupno 50.000 kuna u dvije kategorije – izložbe i edukativni programi.

Tijekom ove godine tim će se sredstvima financirati dio troškova za izložbu „Drvo“ koja putem predmeta iz različitih zbirki našeg muzeja donosi priču o tom često korištenom prirodnom materijalu. Posjetitelji će tako sredinom godine u Galeriji Koprivnica saznati više o upotrebi drveta i čovjekovom odnosu s drvetom – vjerovanjima kroz religiju te brojnim uporabnim predmetima, umjetničkim ili svakodnevnim, koji su ukrašeni ili jednostavno oblikovani na tragu prirodnog oblika i potencijala drveta kao materijala. Predstavit će se arheološki i povijesni uporabni i ukrasni predmeti, tradicijsko oblikovanje drvenih predmeta i folklorni likovni izraz pri kojem je drvo najčešće korišteni materijal.

Jesen nam donosi još jedno izdanje „Drava Art Biennale-a“ koje je prepoznato kao posebna izložba temeljena na istraživanju, novim produkcijama, multidisciplinarnosti, multimedijalnosti i društvenom angažmanu kroz umjetnost. Ovaj projekt razvija dugoročne i čvrste suradnje među djelatnicima u kulturi, povezujući ih oko jedne univerzalne teme – vode. Uz to, podržana je i izložba o „100 godina Dvorane Domoljub“ koja će se predstaviti povodom obilježavanja Dana Grada Koprivnice.

Muzej grada Koprivnice ove godine ima veliku čast i odgovornost biti domaćinom velike Edukativne muzejske akcije u sklopu Međunarodnog dana muzeja koja se odvija u cijeloj Hrvatskoj, a zahvaljujući dobrim rezultatima Javnog poziva, velike su šanse da ovaj program bude uspješan. Među edukativnim programima koje podržava Ministarstvo, već je nekoliko godina i umjetnički kamp „KUL Hlebine“ koji će ovog ljeta doživjeti svoje četvrto izdanje u Galeriji naivne umjetnosti koju je ministrica prošle godine i posjetila.

Ne sumnjamo kako će ove i druge muzejske programe podržati Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija te da će se ovakva dobra praksa i suradnja s Ministarstvom kulture nastaviti u budućnosti sa ciljem stvaranja kvalitetnih i raznolikih kulturnih programskih sadržaja.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.