Mistični sanjar nadrealnih vizija

Pozivamo Vas na otvorenje samostalne izložbe Matije Skurjenija – Mistični sanjar nadrealnih vizija 8. listopada 2022. godine (subota) u 18 sati u Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama.

MATIJA SKURJENI (14. 12. 1898., Veternica pokraj Zlatara, Hrvatsko zagorje – 4. 10. 1990., Zaprešić) nakon demobilizacije završio je soboslikarski zanat te radio u rudniku i na željeznici što će se reflektirati na likovno stvaralaštvo. Karakterizira ga pomno ocrtavanje unutrašnjeg osobnog svijeta, svijeta podsvijesti, potisnutog, trauma, snoviđenja. Poetiku odlikuje niz grafizama i točkastih zona, atipičnih arhitektonskih rješenja uz napuštanje realnih proporcija i perspektive, s naznakama aluzivnosti i simbolizma. Izložba predstavlja umjetnine iz fundusa Muzeja Matije Skurjenija iz Zaprešića, obiteljske kolekcije Skurjeni i fundusa Muzeja grada Koprivnice.

Izložba je realizirana sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice, a otvorena je do 6. studenog 2022. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.