Muzealci prezentirali tradicijski način proizvodnje mošta

Tijekom tri dana Muzej grada Koprivnice prezentirao je tradicijski način proizvodnje mošta (vina) u sklopu projekta reVITAlize ili „Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja“. Aktivnost je započela 1. listopada 2021. godine berbom grožđa na vinorodnim sjevernim bilogorskim obroncima, a u berbi je odabrana stara vrsta grožđa- tudum, crni direktor ili noha. Istoga dana, iskopano je i presađeno 15-ak trsova koji su preseljeni i na kolcima postavljeni na rub koprivničkog gradskog parka. Bila je to priprema za jesensko izdanje manifestacije Podravski motivi koja je održana u subotu i nedjelju, 2. i 3. listopada 2021. godine prikazan je tradicijski način proizvodnje mošta i postavljena prigodna izložba vina. Ovu aktivnost organizirali su djelatnici Muzeja grada Koprivnice u suradnji s obrtom Stari zanati, a obišao ju je velik broj posjetitelja koji su tih dana prolazili središnjim koprivničkim gradskim trgom.

Poznato je da proces proizvodnje vina započinje u vinogradu, među trsovima gdje vrijedni vinogradari (goričari) tijekom više mjeseci s puno pažnje brinu o vinovoj lozi i grožđu. Stoga je za ovu priliku na gradskom trgu prikazan tipični nasad vinove loze s kojega je obrano grožđe – tudum, crni direktor ili noha. Nakon toga pristupilo se gaženju grožđa na tradicijski način, u kaci (širokoj posudi) u kojoj su djevojke nogama drobile grožđe što je izazvalo oduševljenje publike. Tako zdrobljeno grožđe stavljalo se u prešu te se pristupilo prešanju što je glavni dio posla u postupku dobivanja mošta. Svi zainteresirani kušali su svježi mošt koji je potekao iz preše za grožđe. Mnoge je okus mošta vratio u djetinjstvo i u dane kada su i sami sudjelovali u tradicijskim berbama grožđa u krugu obitelji i prijatelja. Ovom prilikom ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin upoznao je publiku i posjetitelje s projektom reVITAlize , a o  tradicijskom načinu prerade grožđa te proizvodnje mošta i vina govorila je etnologinja Marija Mesarić, viša kustosica.

Cijelo vrijeme održavanja Podravskih motiva posjetitelji su mogli obilaziti izložbu vina na kojoj su sudjelovali vinari iz Podravine i Pomurja. Na izložbi se predstavilo 20 proizvođača vina koji su dostavili svoje butelje obilježene etiketama. Ova izložba predstavlja raznolikost vina i tehnologije njihove proizvodnje koja je prisutna u Podravini i Pomurju. Na izložbi su sudjelovali: Vinarija Matočec, OPG obitelji Rep, Vina Vražić, Josip Gašparić, Obitelj Gašparić, Antun Vresk, OPG Petar Cik, Bussay Say. Kft., Obitelj Odobašić, Obitelj Parag, Vino Vlasics, Kránicz Lászlo, Vinarija Korenko, Polan, Vertarics Istvan, OPG Martin Jušta, Kuprivecz Pince, Simon Pince, Hederics Mihek i Csali János.

Na kraju ostaje zaključak da je ovakve interaktivne radionice potrebno održavati na sličnim turističkim manifestacijama budući da pokazuje visoki interes javnosti, pri čemu mnoge vraća u prošlo vrijeme kada su ljudi bili povezaniji s prirodom i vlastitom proizvodnjom prehrambenih proizvoda – ovoga puta vina.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.