Creative Museum A/C/T/S

U četvrtak, 2. ožujka 2017. godine, kustosice Muzeja Helena Kušenić i Maša Zamljačanec sudjelovale se na Međunarodnoj konferenciji Creative Museum A/C/T/S u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu, a u organizaciji platforme Kreativni muzej i udruge Radiona.org. Na konferenciji (s više od 130 sudionika iz različitih muzeja, udruga i organizacija) predstavljene su inovativne intermedijalne prakse u kombinaciji s muzejskim i kulturnim sektorom, a u odnosu na angažman i razvoj publike, neformalno obrazovanje koje uključuje međunarodni porast DIY (do-it-yourself) i maker/hacker kulture, kao i na interdisciplinarne i uključive pristupe muzejima, galerijama, kulturnim centrima, organizacijama, javnim ustanovama, poduzetništvu, zajedničkim ulaganjima i slično. Naziv A/C/T/S sadržava riječi umjetnost / kultura / tehnologija / znanost, a u engleskom jeziku termin također znači djelovati, reagirati, ići naprijed, preuzeti inicijativu, manevriranje, trud i postignuće.

Nakon pozdravnih govora Debore Hustić (Radiona.org) i Markite Franulić (direktorice Tehničkog muzeja), Cécile Marsan je ukratko predstavila projekt Kreativni muzej (projekt je podržan u sklopu Erasmus+ programa 2015. – 2017. i uključuje partnere iz sedam europskih zemalja: Francuska, Irska, Italija, Finska, Norveška, Nizozemska, Hrvatska i Sjedinjenih Američkih Država). Nakon nje o Maker-in-Residence programu i zašto su rezidencije danas važne govorili su Jenny Siung (na temelju primjera Chester Beatty knjižnice u Dublinu – sadrži sakralnu, umjetničku i knjišku građu –  objasnila je nov način interpretacije zbirki kroz rezidenciju autora iz Finske) i Don Undeen (na temelju rezidencije Igora Brkića, člana Radione u SAD-u te „nadogradnje“ muzejskog predmeta u interaktivnu instalaciju). Nakon kratke pauze Juliette Giraud, Marilyne Barisic i Margot Frénéa predstavile su koncept Museomixa (trodnevnog „maratona“ koji se istovremeno održava diljem svijeta, u studenom, a cilj je okupljanje ljudi različitih struka i razmišljanja koji zajednički rade na drugačijem predočavanju sadržaja u muzeju, ali u na drugim mjestima koja čuvaju javna dobra, npr. crkve). Jo-Anne Sunderland zaokružila je priču predstavljanjem preporuka muzejskom i maker sektoru do kojih je došla nakon dvogodišnjeg provođenja projekta Kreativni muzej. Po završetku predavanja i diskusija, uslijedile su praktične radionice.

Konferenciju je pratila izložba „Interaktivni melting pot“ koja je predstavila izabrana stvarana djela u Radioninom laboratoriju u posljednjih pet godina, odnosno umjetnička djela rezidencijalnih programa, a uključivala je izloške s područja robotike, zvučne umjetnosti, device arta i interaktivnog dizajna.

Fotografija preuzeta s: http://creative-museum.net/ (3. 3. 2017.)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.