Muzej na Interliberu

Uz muzejsko-galerijsku djelatnost Muzej grada Koprivnice već gotovo pola stoljeća razvija i nakladničku djelatnost. Pritom se ne oslanja samo na izdavanje izložbenih tiskovina (plakat, deplijan, katalog), već se kao mali nakladnik pozicionirao i u toj sekundarnoj mu djelatnosti kroz druge publikacije.

Okosnica svega jest Podravski zbornik, regionalni godišnjak koji u kontinuitetu izlazi od 1975. godine, a na koji se od 1977. godine nadovezala Biblioteka Podravskog zbornika kao nakladnička cjelina koja je proizvela 45 knjižnih naslova različite tematike. Biblioteka je imala duži prekid od 1992. do 2014. godine, a od tada je objavljeno čak 11 naslova. Među posljednjim svakako treba izdvojiti prve dvije knjige autora dr.sc. Zdravka Dizdara o logoru Danica, prvu monografiju Helene Kušenić o Hlebinskoj školi, Bibliografiju Podravskog zbornika Božice Anić, umjetničke monografije obiteljskog para Andrašić, monografiju o povijesti Reke i Kulturni vodič Koprivnice. Riječ je o vrlo različitim izdavačkim projektima koji kao okosnicu imaju kulturu, povijest i umjetnost Podravine. Kada na to dodamo podatak da je u dosadašnjih 45 izdanja Podravskog zbornika objavljeno preko 1600 radova dolazimo do zavidne količine znanja i informacija koje muzejsko nakladništvo putem Biblioteke čuva od zaborava.

Upravo stoga će se Muzej po prvi puta okušati u predstavljanju nakladništva na 42. Međunarodnom sajmu knjiga – Interliberu na Zagrebačkom velesajmu od 12. do 17. studenoga 2019. godine koji za to vrijeme posjeti oko 130.000 zaljubljenika u knjigu. Za 15. studenoga 2019. godine u 17,30 sati predviđeno je javno predstavljanje na središnjoj pozornici u Paviljonu 6, a bit će to zasigurno dobra prilika za distribuciju nakladništva i kvalitetnu promociju Muzeja, Koprivnice i Podravine u cjelini.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.