Muzejske pričalice

Povodom Međunarodnog dana muzeja Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva provodi 18. muzejsku edukativnu akciju „Muzejske pričalice“ u razdoblju od 18. travnja do 18. svibnja 2013., a u sklopu koje će Muzej grada Koprivnice od 13. do 17. svibnja 2013. uz pomoć djece predškolskog uzrasta provoditi „prava arheološka iskopavanja“ u muzejskom vrtu pod vodstvom kustosa Roberta Čimina.

Najbrojniji posjetitelji našeg muzeja su školarci (većinom osnovnoškolci), a u manjem broju i djeca predškolskog uzrasta (vrtićarci). Uz razgledavanje raznih izložbi u muzejima su posjetitelji često u društvu stručnog vodiča, muzejskog pedagoga ili kustosa, a svi oni imaju svoje priče koje postaju muzejske pričalice koje se ostvaruju na razne načine – razgledavanjem izložbi, radionicama, raznim aktivnostima, a sve u cilju da što više aktivno sudjeluju u radu i životu muzeja. Svaki muzej ima neku svoju zanimljivu muzejsku pričalicu – o povijesti muzeja, samoj zgradi u kojoj je muzej danas smješten, nekim vrlo zanimljivim izloženim predmetima, tajanstvenim saznanjima, znamenitim povijesnim osobama, kako muzej izgleda iza zatvorenih vrata, a time su važan izvor informacija o kulturi i povijesti čovječanstva, civilizacije, društva i naročito prošlosti svog kraja. Raznim aktivnostima muzeji komuniciraju s posjetiteljima – ugošćuju ih u svoj prostor, pokazuju im svoje dragocjenosti, inspiriraju ih ljepotom svojih izložaka te ih naprosto pozivaju da ulaskom u njih dožive jedinstvenu uzbudljivu istraživačku avanturu.

Kako je ove godine muzej-domaćin akcije Pedagoški odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu namjera je najmlađim i najmanjim posjetiteljima približiti arheologiju kao zanimanje i avanturu. Muzealci će priredili „prava“ arheološka iskopavanja jedne srednjovjekovne utvrde u kojima će aktivno sudjelovati upravo posjetitelji. U velikom dvorištu Muzeja grada Koprivnice na 15 m² izradit će se model srednjovjekovne utvrde sa svim arhitektonskim elementima koje ona sadrži (branič kula, most, bedem, dvorište, opkop) – i to u ruševnom stanju i dimenzijama prilagođena „istraživačima“. Pri dnu utvrde postavit će se i manja količina ulomaka keramičkog posuđa i potom sve to skupa zatrpati pijeskom kako bi dobili pravo arheološko nalazište. Zadatak naših posjetitelja jest da arheološkom metodologijom iskopaju „stari grad“ te uz pomoć arheologa prikupe saznanja o njegovu nekadašnjem izgledu. Pronađene arheološke nalaze (ulomci keramičkih posuda) djeca će moći ponijeti sa sobom kao uspomenu na posjet Muzeju grada Koprivnice.

U radionicama će sudjelovati dječji vrtići iz Koprivnice (DV Smiješak, DV Tratinčica), Virja (DV Zrno) i Drnja (DV Vrapčić, Podružnica Potočnica Sigetec). Predviđeno trajanje svake radionice jest oko 2 sata, a na svakoj će radionici sudjelovati po 50-ak djece, odnosno po 2 starije odgojne skupine vrtića. Prostor velikog muzejskog dvorišta je ograđen i uredne je zelene površine tako da će djeca moći provesti i duže kvalitetno vrijeme na otvorenom (loptanje, piknik i sl.) ukoliko to vremenske prilike dopuste.

 

Predviđeni raspored radionica:

– 13.5.2013.  09.30 – 11.00 h  DV „Smiješak“, Koprivnica

– 14.5.2013.  12.00 – 14.00 h  DV „Zrno“, Virje

– 15.5.2013.  13.00 – 15.00 h  DV „Tratinčica“ – Igraonica za potencijalno darovitu djecu, Koprivnica

– 16.5.2013.  09.00 – 13.00 h  DV „Tratinčica“, Koprivnica

– 17.5.2013.  11.00 – 13.00 h  DV „Vrapčić“ Drnje – Podružnica „Potočnica“, Sigetec

 

Stvorimo zajedno jednu veliku muzejsku pričalicu! 

 

plakat_muzejske_pricalice

Bookmark the permalink.

Comments are closed.