Muzejski osvrt na 2019. godinu

Kraj godine obično je vrijeme kada je potrebno pogledati unatrag i vidjeti što je sve odrađeno, a za što nikako nije dovoljno tek nekoliko rečenica. Otvaranjem Galerije Mijo Kovačić pokrenut je novi ciklus Hlebinske škole, koju je u 1,5 godinu posjetilo gotovo 10.000 korisnika na preko 130 različitih događanja. Vraćena je i Kovačićeva otuđena „Jama“ nakon 25 godina izbivanja iz Hlebina, gostovalo se u slovenskom Trebnju, a počeli su i građevinski radovi na obnovi hlebinske galerije. Među 20-ak realiziranih izložbi vidljiv je osjet prema domaćim umjetnicima poput Romana Baričevića, zatim su tu bili muzeološki zahtjevniji projekti Arbor mundi, DAB i onaj posvećen 100 godina djelovanja Domoljuba. Sveukupno je izlagačke prostore posjetilo 15.000 korisnika, što je zadovoljavajuće u situaciji kad je središnja muzejska zgrada većinu godine bila nekorištena za izlaganje, a hlebinska galerija zatvorena pola godine.

U nacionalnim okvirima Muzej je bio domaćin Edukativne muzejske akcije (EMA) na temu „(Pre)hrane“, a edukativni iskorak učinjen je za osnovnoškolski uzrast Koprivnice priređivanjem knjižice „Kulturni vodič Koprivnice“ koja je svih 2.500 gradskih učenika dočekala u školskim klupama. Kao jedini gradski muzej samostalno je predstavljena nakladnička djelatnost na Interliberu i to vrlo uspješno. U znanstvenom polju održana je 1. ljetna škola (bio)arheologije na lokalitetu Đurđevac – Sošice u suradnji s Institutom za antropologiju i Sveučilištem Mississippi State (SAD), postavljene su oznake kulturnog dobra na Spomen području Danica i Sinagogi, a rezultati projekta TransFER predočeni su na Renesansnom festivalu eksperimentalnom radionicom „Tajne željeza“ u suradnji s Institutom za arheologiju. Pored toga, odraženo je 30-ak drugih radionica, pripremljena su i prijavljena dva EU projekta obnove muzejske infrastrukture, a osnažen je rad na inventarizaciji predmeta i sistematiziranju zbirki kao osnovni preduvjet razvoja muzealnosti u najširem pogledu.

Muzej tako umnogome odskače od normativa regionalne muzejske djelatnosti, sve više dobiva na važnosti u svojoj zajednici, a da pritom nimalo ne odmiče od baštine i identitetskih vrijednosti o kojima skrbi.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.