Muzelaci proslavili Međunarodni dan muzeja

Kultura i umjetnost nikad nisu imali okus bolji nego u mjesecu koji je za nama. Od 18. travnja do 18. svibnja 2019. godine više od 60 muzeja galerija i drugih kulturnih ustanova tijekom Edukativne muzejske akcije pokazalo je da je hrana dobar izvor energije, užitka, ali i razlog okupljanja, učenja i druženja. Time su se uključili u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja. Velika završna svečanost Akcije dogodila se u Koprivnici, u subotu 18. svibnja 2019. godine.

Međunarodni dan muzeja donio je brojne programe i slobodan ulaz u muzeje i galerije, a u Koprivnici je dan započeo velikim Tradicijskim podravskim doručkom ispred Galerije na Zrinskom trgu. U Podravini, poznatoj kao kraju u kojem se ukusno i fino jede, tradicijski podravski doručak fruštik jedan je od obroka koje su pripremale bake, a danas se spominje kao dio zdravog obroka. Za fruštik su pripremale tople, svježe pripremljene obroke poput raznih kaša, jela od tijesta, prežgane juhe ili žganci. Podravski doručak je važan obrok i dio tradicijske podravske kuhinje, a za ovu prigodu pripremljen je bio prema receptima Podravkinog tima. Izvučeni su i sretni dobitnici nagradne igre u sklopu Edukativne muzejske akcije, a nakon izvlačenja u Galeriji Mijo Kovačić predstavljen je Menu Folk Lore nastao u produkciji Obrtničke škole Koprivnica. Ovaj je program pokazao povezanost hrane i magije kroz povijest te predaje o magičnim stvorenjima uz kušanje canapea bogova Janusa i Prijapa te božica Ceres i Hekate i namaza od crnog graha poznatog kao „suze naših neprijatelja“!

Galerija Koprivnica i Galerija Mijo Kovačić bile su otvorene od 9 sati do 21 sati, a ulaz je za sve posjetitelje bio slobodan.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.