Nacrt novog Zakona o muzejima

Ministarstvo kulture RH u razdoblju od 14.11. do 14.12.2017. provodilo je javno savjetovanje oko nacrta novog Zakona o muzejima preko poveznice https://esavjetovanja.gov.hr/ECon/MainScreen?entityId=6353.

U skladu s tim održana je Izvanredna skupština Hrvatskog muzejskog društva 14.11.2017. u Muzeju Mimara na kojoj je sudjelovao ravnatelj Robert Čimin, a gdje se raspravljalo o ključnim elementima i promjenama u odnosu na postojeći Zakon iz 2015. godine. Taj je pak Zakon u odnosu na dotadašnji iz 1998. godine u njegovo središte postavio ekonomski aspekt muzeja, a takvo isticanje „ekonomske samostalnosti“ muzeja u potpunoj je suprotnosti s osnovnim poslanjem neprofitnih ustanova od općeg javnog interesa. Sporno je i bilo uvođenje muzejskih zvanja koja dolaze iz ekonomskog sektora (marketing i PR) te postupno marginaliziranje temeljne muzejske struke – kustosa.

Novi Zakon svojevrsni je nastavak u tom pogledu, ali s mnogo više profinjenosti. Naime, iz nacrta Zakona u cijelosti su uklonjena pojedinačno nabrojena muzejska zvanja, uz obrazloženje kako će se ista urediti pravilnikom, koji podliježe potpuno drugoj proceduri donošenja, a sve kako odgovara određenim zagrebačkim krugovima. Nadalje, Muzejsko vijeće vraća naziv u Upravno vijeće s 5 do 7 članova, Stručnom vijeću definira se broj od 3 do 7 članova, a ravnateljem muzeja „iznimno“ se može postati i sa samo 1 godinom radnog staža u muzejskoj struci!

Svoje komentare Ministarstvu kulture i HMD-u dostavio je i Muzej grada Koprivnice u svrhu poboljšanja muzejske djelatnosti.

Nacrt-prijedloga-Zakona-o-muzejima-14.11.2017.-muzej grada koprivnice

Bookmark the permalink.

Comments are closed.