Nastavljaju se arheološka istraživanja na Gorbonoku u Kloštru Podravskom

U ponedjeljak, 15.6.2015., započela je druga sezona arheoloških istraživanja na kasnosrednjovjekovnom burgu Gorbonok u Kloštru Podravskom. Predviđena je duža istraživačka kampanja sve do kraja srpnja, a iskopavanja Muzeja grada Koprivnice vežu se na prošlogodišnje rezultate.

Pored voditelja iskopavanja Roberta Čimina, u radovima sudjeluju arheolozi Martina Zelenko, Josip Jagić, Dino Molnar i Ilija Cikač, a pomoćne radnike u okviru programa „javnih radova“ osigurala je Općina Kloštar Podravski. Radovi su financirani sredstvima Ministarstva kulture RH (60.000,00 kn) i Koprivničko-križevačke županije  (12.000,00 kn).

U planu je u potpunosti istražiti prvi obrambeni opkop uz utvrdu te dokumentirati položaj drugog opkopa. Tijekom kampanje u jesen 2014. godine veliki problem u njegovu istraživanju zadavala je visoka razina podzemnih voda, a ovog puta pokušat će se istražiti dubina i vrijeme gradnje opkopa, kao i način dodatnog utvrđivanja drvenim palisadama. Pored toga, želja je proširiti iskopavanja i na susjedne čestice te istražiti spoj prošlogodišnje istražene zapadne kule s bedemskim plaštem koji se pruža prema sjeveru i istoku, odnosno prema drugim ugaonim kulama kasnosrednjovjekovnog kaštela. Za sada je poznato kako lokalitet posjeduje stariju drvenu fazu iz sredine 14. stoljeća te mlađu fazu zidanih i drveno-zemljanih dijelova obrambene arhitekture s prijelaza 15. na 16. stoljeće. Riječ je uistinu o vrlo vrijednoj utvrdi koju Osmanlije osvajaju sredinom 16. stoljeća i jedno im vrijeme vjerojatno služila kao polazišna točka u prodoru prema zapadnim utvrdama u Đurđevcu, Virju i naposljetku Koprivnice. Srećom, njihovo je osvajanje izbjegnuto pa na području Podravine zapadno od Gorbonoka postupno nastaje zapadna granica s Osmanskim carstvom.

(RČ, 2015)

 

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed.