Održan njam njam – festival podravskih delicija!

U petak, 18. rujna 2015. godine u Sunčanom selu u Jagnjedovcu održan je njam njam –festival podravskih delicija koji je organizirao Muzej grada Koprivnice na čelu s višom kustosicom Marijom Mesarić u suradnji s Podravkom i domaćinima i vlasnicima etno zbirke, obitelji Hećimović. Na festivalu su predstavljena podravska jela od žitarica kao i etnografski predmeti – stari alati i strojevi koji su se koristili za uzgoj i obradu žitarica iz etno zbirke Hećimović. Zainteresirani posjetitelji, ljubitelji podravske kuhinje i žitarica kao fine, ukusne i zdrave hrane, kao i oni najhrabriji koji su u Jagnjedovec došli biciklima, razgledali su imanje i izložbu starih alata uz vodstvo Davorina Hećimovića.
Okusi i mirisi podravske kuhinje, starih podravskih jela od žitarica, danas sve popularnije heljde, ječma i prosa, dopirali su s ognjišta gdje su Podravkini kuhari Dražen Đurišević i Zlatko Sedlanić s promotorima Zdenkom Radić, Marinom Paleka, Robinom Kneževićem i Dariom Horvatom pripremili lokalno regionalne specijalitete, autentična podravska jela. Posjetitelji su uživali u okusima i mirisima kašnjaka, salate od ječmene kaše, juhe od hajdinske kaše, ječma s kopunom, šarana u kukuruznom brašnu, prosa s keljom, pečenom piceku uz prilog od heljde s tikvicama i na kraju finim slatkim jelima: zlevanki s prosom i prosenoj kaši na mlijeku kao i namazu od sira i graha, pevcu s repom i prilozima od graha, leće i slanutka.
Za vrijeme festivala učenici 6b razreda OŠ „Braća Radić“ s učiteljicom Danijelom Ban sudjelovali su na radionici o žitaricama koju je vodila Podravkina nutricionistica Davorka Gajari. Tako su naučili o nutritivnim vrijednostima žitarica, upoznali se s okusom kuhanih žitarica te ih po želji začinili slatkim ili slanim nadjevom. Probali su kolače poput kašnjaka s hajdinom i prosenom kašom, bregovskih vrtanja i pite koji su pripremile žene iz Jagnjedovca i Koprivničkih Bregi. Tu je bila kava od ječma i mlijeka koja se nekad s kruhom ili žgancima jela za doručak. Zanimljive podatke o kašastim jelima dobili su od Nade Matijaško iz Muzeja prehrane Podravka, dok su više informacija o ekološkom uzgoju hrane saznali od članova Udruge Kopriva.
Festival podravskih delicija njam njam predstavio je podravska tradicijska jela od žitarica koja su oduvijek bile dio osnovne prehrane podravskih obitelji. Ta jela koja se su dio naše tradicije i prošlosti, fina su i zdrava i prema stručnoj ocijeni, nutritivno vrijedna. Tako su jela od žitarica kao dio zdravog načina prehrane, predstavljena kao dio promocije zdravog načina života u Europskom tjednu kretanja.

Katalog izložbe možete pogledati ovdje.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.