Noć za publiku 21. stoljeća

Ovogodišnja Noć muzeja donijela je preplitanje različitih programa u Koprivnici i Peterancu uz besplatan ulaz, iznenađenja za posjetitelje i produljeno radno vrijeme. Tijekom najduže muzejske noći, prošli petak su se susretali putevi posjetitelja stalnih muzejskih postava, privremenih izložbi, zbirki, putnika namjernika, slučajnih prolaznika, sudionika šetnje i radionice slikarstva. Muzej grada Koprivnice je i u uvjetima krize pokazao svoju kompaktnost i polivalentnost te se još više otvorio prema publici kako bi na uspješniji način ispunio svoju edukativnu ulogu u zajednici.

Program je započeo otvorenjem izložbe „Uzdizanje“ mladog akademskog kipara Hrvoja Glavana u Galeriji skulptura Ivan Sabolić koja je prošle godine ponovno otvorena za javnost uz redovno radno vrijeme od utorka do subote. Otvaranjem vrata Galerije otvorio se i put revalorizaciji Sabolićevog rada i značaja, ali i mjesto za predstavljanje recentnog kiparskog stvaralaštva pa publika može ovakve programe u Peterancu očekivati i u budućnosti. Za svakog je posjetitelja Muzej pripremio i najnovije izdanje Podravskog zbornika – interdisciplinarne publikacije koja izlazi od 1975. godine, a u zadnjem broju na naslovnici je upravo Sabolić (fotografija Milana Pavića).

Zgrada na Trgu dr. Leandera Brozovića, iako najstarija od svih muzejskih zdanja, predstavila je najnovije aktivnosti – obnovljeni podrum u kojem će se ovog ljeta otvoriti i stalna izložba o vinogradarstvu i pučkoj pobožnosti, a za ovu priliku predstavljena je nova sakralno-vinska tematska ruta kroz Podravinu koja se može pratiti analogno putem tiskanog izdanja ili digitalno putem aplikacije za pametne telefone. Ime ove rute je „Plemenka“, a njezino tiskano i digitalno izdanje mogao je dobiti i preuzeti svaki posjetitelj Muzeja. Simboličan uvid u buduću stalnu izložbu posjetitelji su dobili kroz program Svetačke sličice (Kipici) – izbor predmeta pučke pobožnosti i suvenira s hodočašća.

U Galeriji Koprivnica posjetitelji su naučili više o književniku Miroslavu Krleži u izložbama koje interpretiraju njegov odnos s Koprivnicom, mogli su razgledati dio postava i dobiti katalog izložbe „Tu na srcu mom – zemlja u zbirkama Muzeja grada Koprivnice“. U Galeriji Mijo Kovačić uz stalni postav i slikara Ivana Andrašića posjetitelji su mogli naučiti o umjetnosti Hlebinske škole te se i sami okušati u slikanju na staklu.

Aktivna su bila i dva mjesta za fotografiranje, a zanimanje je potaknula edukativna šetnja koja je pod nazivom „Celog sveta prestolnica“ otkrila priče o poznatim stanovnicima našeg grada i pokazala da je Koprivnica oduvijek bila dom zanimljivim, modernim i sposobnim ljudima. Sve te programe popratilo je 382 posjetitelja što je omogućilo ponašanje u skladu s izazovima pandemije, a izložbe u galerijama i Muzeju mogu se razgledati i tijekom veljače.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.