Nove donacije u Zbirci srednjeg vijeka

Jezero Šoderica, ili nekima znano kao Keter, osim osvježenja i užitka koje pruža kupačima tijekom vrućih ljetnih mjeseci, a ribolovcima tijekom cijele godine, u sebi krije velike kulturno-povijesne zagonetke i predmete značajne za prošlost Podravine.

Već od prvih početaka eksploatacije šljunka na prostoru Šoderice tijekom ranih 60—ih godina prošlog stoljeća na svijetlo dana počeli su izlaziti brojni predmeti kulturne baštine koje su zaljubljenici u starine skupljali i donosili u Muzej. Bilo je tu zubi i kosti mamuta, ljudskih kostiju, kotlića, nožića, sjekira, koplja, mačeva, bodeža i raznih predmeta svakodnevne upotrebe iz svih razdoblja (od brončanog doba, preko željeznog, Rimskog Carstva i srednjovjekovnog razdoblja). Već su 90-ih godina iznijete prve pretpostavke o postojanju velikih naselja i grobalja na prostoru Šoderice, koja su, nažalost, tijekom ranih godina eksploatacije šljunka uništena. Većina je nalaza završila u brojnim cestama bivše države, pojedini su doneseni u Muzej, a pojedini su, nažalost, nekim stranputicama, izneseni iz zemlje… Iako se u fundusu Muzeja grada Koprivnice te Zbirci obitelji Zvijerac u Torčecu čuva velik broj predmeta iz ove šljunčare, jasno nam je da on čini veoma mali segment onoga što se nekad krilo pod zemljom. Iz navedenog nas razloga svaki predmet koji se pronađe čini veoma sretnima budući da otvara jednu novu dimenziju u proučavanju prošlosti Podravine te otvara put novim interpretacijama i saznanjima.

Iz navedenog nam je razloga veliko zadovoljstvo predstaviti 6 novih predmeta pronađenih na prostoru Ketera koje je Muzeju grada Koprivnice poklonio Krešimir Baniček iz Koprivnice. Radi se o 4 srednjovjekovne sjekire, jednom koplju te jednom nožiću. Materijal je u iznimno dobrom stanju očuvanosti, no potrebno je na njemu obaviti konzervatorsko-restauratorske radove kako bi ga se očistilo od hrđe i zaštitilo. Ti će radovi biti obavljeni tijekom naredne godine u sklopu redovite preventivne zaštite predmeta te planiranih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Ovom prilikom zahvaljujemo donatoru na njegovoj susretljivosti i dobronamjernosti te se nadamo da će nam i drugi Podravci, koji kod sebe čuvaju slične predmete, povjeriti na čuvanje našu zajedničku kulturnu baštinu kako bi svi u njoj mogli uživati.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.