Nove dvije knjige u Biblioteci Podravskog zbornika

Za kraj godine Muzej grada Koprivnice objavio je dvije nove knjige u sklopu nakladničke cjeline Biblioteka Podravskog zbornika (br. 46 i 47), uređene od strane dr. sc. Roberta Čimina kao završetak višegodišnjih projekata s dva vanjska suradnika.

Nakon što su u 2017. godini objavljene prve dvije knjige „Logor Danica u Koprivnici 1941. – 1942.“ autora dr. sc. Zdravka Dizdara, prije nekoliko dana iz tiska je izašla i završna treća knjiga s poimeničnim popisom logoraša. U ovoj knjizi detaljno su istražene povijesti života logoraša koje pokazuju njihov put od rođenja pa do skončanja. Na temelju višedesetljetnih istraživanja autora iznesene su biografije za 4349 logoraša koji su potvrđeni za Danicu na temelju velike količine arhivske građe, odnosno onih kojima je potvrđen boravak od barem jednoga dana. Na kraju knjige donesen je jedinstven zaključak čitavoj trotomnog projekta na hrvatskom i engleskom jeziku, a među slikovnim prilozima izdvojeno je pedesetak policijskih kartona logoraša kao jedan od izvora autorovih istraživanja.

Drugu knjigu predstavlja nastavak knjige Vladimira Milivojevića „Reka: povijest, priče, ljudi“ objavljene 2018. godine. Naime, u dugogodišnjem istraživanju povijesti Reke, njenog gospodarskog razvoja, društvenog i političkog života i narodnih običaja, autor je sakupio značajnu građu. Dio te građe objavljen je u prvoj knjizi, a preostali veći dio dosad neobjavljene građe predstavljen se u njenom nastavku. Osim istraživanja u državnim arhivima i drugim ustanovama, autor je obišao mnoga rečka domaćinstva i okolnih mjesta, pri čemu su u razgovoru s domaćinom sakupljeni značajni materijali, zabilježene mnoge uspomene i priče, pretočene u pisanu riječ. Težište je u knjizi usmjereno na grafičke priloge: fotografije, kopije upravnih i pravosudnih dokumenata, rasprave i odluke političkih i društvenih organizacija, te zapise iz obiteljskih zbirki. Upravo je u rekonstrukcijskoj fotografiji i dokumentaciji najveća vrijednost ove knjige, a gdje ih se u prikazu radnji nastojalo kronološki poredati poglavlja bliska rasporedu kakav je u prvoj knjizi.

Kako javna predstavljanja ovih dviju knjiga trenutno nisu moguća, ista će se održati iduće godine kada to epidemiološka situacija dozvoli, a svi zainteresirani za njihovu raniju nabavu mogu se slobodno obratiti u računovodstvo u prizemlju Galerije Koprivnica.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.