Novi muzealci

S početkom 2018. godine Muzej grada Koprivnice zaposlio je dva nova kustosa i tako upotpunio stručni kadar. Na javnom natječaju odabrani su Ivan Valent i Vesna Peršić Kovač, arheolog i etnologinja s višegodišnjim radnim iskustvom, koji će imati prilike razvijati muzejsku djelatnost i pomoći ustanovi u ostvarenju njenih dugoročnih ciljeva. Tako će Ivan Valent biti voditeljem Odjela arheologije u kojem će obrađivati arheološku građu, provoditi arheološka istraživanja i predstavljati ih putem izložbi, medijskih nastupa, predavanja i stručnih objava, dok će se Vesna Peršić Kovač posvetiti stručnim poslovima vezanih uz uređivanje inventarne knjige fundusa, obradu građe i prioritetnih poslova oko registracije muzejskih zbirki.

Ivan Valent (1987) je pohađao osnovnu i srednju školu u Koprivnici, a želju za bavljenjem arheologijom usadila mu je baka prepričavajući grčke i rimske mitove još kada je bio mali. Paralelno s time, imao je i veliku volju za kopanjem po vinogradu i vrtu u potrazi za skrivenim predmetima ili iz puke želje za kopanjem. Studij arheologije upisao je 2006., a završio ga 2014. godine. Od upisa na studij do danas sudjelovao je kao član ekipe, zamjenik voditelja ili voditelj arheoloških iskopavanja na preko 90 arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj i inozemstvu, a trenutno sudjeluje i na nekoliko znanstvenih projekata. U struci ga najviše zanima antičko, kasnoantičko i ranosrednjovjekovno razdoblje. S Muzejom grada Koprivnice neprekidno surađuje od 2009. godine na većini arheoloških iskopavanja koje je ustanova provodila. Od 2017. godine je doktorand na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Vesna Peršić Kovač (1970) je profesorica etnologije i češkog jezika i književnosti, a diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1996. godine. Iste se godine zaposlila u Muzeju grada Koprivnice na radnom mjestu kustosice etnologinje na kojem ostaje sve do početka 2010. godine kada počinje raditi u Koprivničko-križevačkoj županiji kao viša savjetnica za kulturu. Kao voditeljica etnografske zbirke u Muzeju grada Koprivnice bavila se obradom muzejske građe, provodila je terenska istraživanja, a bila je i autoricom većeg broja izložbi te voditeljicom radionica namijenjenih djeci i odraslima. Kao jedan od autora sudjelovala je u projektu koprivničkog muzeja bicikala na otvorenom, a pokrenula je i postupke zaštite nematerijalne kulturne baštine s područja Koprivničko-križevačke županije: ivanečki vez, peteranski bijeli vez file i umijeće ukrašavanja uskršnjih jaja (pisanica). Osobito dobru suradnju uspostavila je s članovima kulturno-umjetničkih udruga na području Županije s kojima radi na očuvanju i rekonstrukciji narodnih nošnji u ulozi selektorice Hrvatskog sabora kulture.

Želimo im srdačnu dobrodošlicu!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.