Međunarodni dan holokausta na SP Danica

Međunarodni dan holokausta 27. siječnja obilježava se od 2005. godine odlukom UN, a obilježavanje je pokrenuo njemački predsjednik Roman Herzog 1996. godine u spomen na ulazak Crvene armije u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 27. siječnja 1945.  godine i oslobođenje 7500 preživjelih logoraša. U tom je najvećem nacističkom logoru ubijeno više od milijun ljudi, a 90 % bili su Židovi dok je ukupan broj stradalih Židova u ratu iznosio 6.000.000 žrtava. U NDH je u logorskom sustavu, koji je brojio četrdesetak većih i manjih logora, ubijeno oko 30.000 Židova, a spasilo ih se oko 10.000. Kroz Danicu kao 1. koncentracijski logor u NDH je u Kristalnoj noći 23./24. srpnja 1941. godine prošlo oko 350 koprivničkih Židova koji su željeznicom odmah bili deportirani u logore Jasenovac, Loborgrad i Auschwitz.

Upravo na 75. godišnjicu završetka holokausta ovaj ponedjeljak 27. siječnja na Spomen području Danica održana je komemoracija i sat povijesti s učenicima koprivničke Osnovne škole Đuro Ester. U komemorativnom glazbeno-poetskom programu sudjelovali su svi učenici učenici 8. razreda, a poseban doprinos svojim interpretacijama poezije nastale u vrijeme holokausta dale su učenice Lucija Delić, Nera Teufel, Nives Novak i Marija Rimac (mentorica Sanja Antolić). Učenice Sara Višak i Ana-Marija Buhić otvorile su komemoraciju izvedbom ruske židovske narodne pjesme „Tumbalalaika“ (mentor Mihael Kivač), dok je učenica Ida Kodrić na violini izvela temu iz filma „Schindlerova lista“. Uz njenu dirljivu izvedbu učenici su postavljali lampaše, lučice i kamenčiće oblikujući Davidovu zvijezdu u spomen na sve žrtve Holokausta. S učenicima su u pratnji bile učiteljice povijesti Jasminka Fanuko-Polančec i Mirna Kovačić, te učitelj Mihael Kivač. Našim učenicima pridružili su se i učenici koprivničke gimnazije u pratnji profesora Zorana Pintarića.

U ime Grada Koprivnice komemoraciji su prisustvovali gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, njegove zamjenice Ksenija Ostriž i Melita Samoborec i predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal koji su položili i vijenac u znak sjećanja na žrtve koprivničkog holokausta. Komemoraciji je prisustvovao i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. U ime Židovske zajednice Koprivnica govorila je Mira Relić-Wolfenson, u ime organizatora komemoracije Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice Rade Prosenjak. O povijesti koncentracijskog logora Danica (15.4.1941. – 1.9.1942.) govorio je viši kustos Dražen Ernečić i sudjelovao s učenicima u Satu povijesti i obilasku Spomen područja Danica.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.