Održana DAB ’19. šetnja: Povijest vode u koprivničkim industrijama

U srijedu, 4. rujna 2019. godine održana je još jedna edukativna šetnja u sklopu projekta Drava Art Biennale 2019. koji produbljuje dosadašnje teme vode kao osnovnog ljudskog prava i javnog dobra te vode u kontekstu javnog prostora grada fokusiranjem na odnos vode i industrije.

Šetnju je započela u 18 sati ispred Muzeja grada Koprivnice gdje je Helena Kušenić predstavila projekt DAB ’19. te predavače-šetače. Šetnja je krenula put muzejskog dvorišta do izloženog monoksila kraj kojeg su se Hrvoje Petrić i Nikola Cik, uz nadopunu Antonia Grgića osvrnuli na povijesni značaj i značenje vode u svakodnevnom životu grada Koprivnice kroz razne obrte te suodnos rijeke Drave i potoka Koprivnice, s kratkim osvrtom na heraldiku. Priču o važnosti potoka Koprivnica njegovoj promjeni toka i posljedičnim urbanističkim izmjenama nastavili smo šetnjom prema Crkvi sv. Nikole te kroz gradski park. Tamo je kratki povijesni pregled o korištenju javnog vodovoda prisutnima ispričao Zdravko Petras. Šetnja je završila na prostoru Svilarske ulice pričom o svilarstvu kao nekad iznimno važnom segmentu života građana te zanimljivim osvrtom na važnost vode i druženja uz vodu u svakodnevnim običajima Podravaca o čemu je govorila Vesna Peršić Kovač. Hrvoje Petrić i Nikola Cik šetnju su zaključili kod pila Sv. Ivana Nepomuka kao sveca zaštitnika od poplave koji je na mjestu nasuprot gradske tržnice vjerojatno i postavljen nakon velike vodene havarije.

Ovogodišnja šetnja ponovno je uspješno povezala stručnjake različitih profila i otkrila zanimljivosti iz povijesti grada Koprivnice. A kako suvremenost promatra odnos vode i industrije u likovnom izražavanju doznajte već sljedećeg petka kad od 19 sati u Galeriji Koprivnica slijedi otvorenje izložbe DAB ’19.!

Bookmark the permalink.

Comments are closed.