Održane KUL Hlebine vol. 4!

Proteklog vikenda, 21. – 23. lipnja 2019. godine održano je 4. izdanje dječjeg ljetnog kampa KUL Hlebine – Kultura, Umjetnost, Logorovanje – koje je okupilo 20 mališana iz Koprivnice i okolice, Bjelovara i Zagreba. Tijekom 3 dana boravka u kampu djeca su posjetila i istražila Galeriju naivne umjetnosti i Galeriju Josip Generalić u Hlebinama te Galeriju Ivan Večenaj u Goli. Kroz ove galerije spoznali su važnost naivne umjetnosti te neke od najvažnijih autora, zavirivši i u njihove intimne, privatne prostore, poput ateljea ili etno-kuća. U kompleksu Etno-kuće Večenaj dočekali su ih i članovi KUD-a „Prekodravski zvon“ koji su im predstavili narodne nošnje i napjeve svoga kraja. Kako bi iskustvo naivne umjetnosti bilo što izvornije i neposrednije, tijekom sva tri dana težište je ponovno stavljeno na interaktivno učenje procesa slikanja na staklu kroz kojih su ih vodili Zlatko Kolarek i Stjepan Pongrac iz Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Nakon osnaživanja duha kulturnim sadržajima, došlo je vrijeme i za osnaživanje tijela kroz jutarnju tjelovježbu, prisjećanje tradicionalnih igara, ali i aktivno formiranje već dobro poznate Šatorske ulice u suradnji s Odredom izviđača „Kamengrad“. Poslije zahtjevnih fizičkih aktivnosti važna je i kvalitetna prehrana za što se pobrinula lokalna pekarnica te lokalno stanovništvo pripremom autohtone zlevanke. Za kraj, u međusobnoj interakciji upoznali pojmove coprnica, pehova, jednoroga i bajkača, odnosno narodna tradicijska vjerovanja i legende. Ovogodišnje izdanje još je jednom potvrdilo neraskidivu vezu naivne umjetnosti i prirode, etnologije, (usmene) književnosti.

Navedenu povezanost različitih dijelova društva reflektira i tim za provedbu projekta kojeg čini velika mreža suradnika i entuzijasta:
Voditeljice KUL Hlebina 2019.: Helena Jakopiček Sarafimovski, Helena Kušenić, Vesna Peršić Kovač, Sanja Vrgoč, Ella Vulić, Maša Zamljačanec.
Suradnici: Udruga hlebinskih slikara i kipara naive, Galerija Josip Generalić, Marijana i Anamarija Generalić, Galerija Ivan Večenaj, obitelj Večenaj, Udruga Stari zanati, KUD Prekodravski zvon, Odred izviđača „Kamengrad“, Općina Hlebine, Saša Hrenić, Ivan Valent, Pekarnica Kalinić d. o. o., PU Koprivničko-križevačka

Zahvaljujemo svima, najviše KULeri(ca)ma i njihovim roditeljima i vidimo se početkom rujna na izložbi koja će predstaviti njihova likovna ostvarenja.

Fotografije: Muzej grada Koprivnice

Bookmark the permalink.

Comments are closed.