Otvara se izložba o povijesti javnog zdravstva

Zdravstveni je sustav temelj za kvalitetnu društvenu nadgradnju i preduvjet za uspješan život svake zajednice, a izložba o povijesti njegovog razvoja u Koprivnici i okolici otvara se u petak, 18. rujna 2020. godine u 18 sati u Galeriji Koprivnica. Osim na razvoj zdravstva poseban naglasak stavljen je na njegovu povijest na području Podravine, ali i zdravstvo u svakodnevnom životu tijekom 19. i 20. stoljeća, narodnu medicinu, vjerovanja i praznovjerja vezana uz bolesti i njihovo liječenje, održavanje osobne higijene i higijene doma, utjecaj djelovanja Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar na svakodnevni život stanovnika Koprivnice i okolice te suvremeno poimanje zdravstva u medijima kroz estetske i semantičke analize edukativnih filmova, savjeta i slogana. Preventivni naputci o ispravnom pranju ruku, kihanju i kašljanju bez da pri tom ugrozimo drugu osobu i slične upute o održavanju osobne higijene, koliko god nam se ponekad činile samorazumljivima, vrlo su važne u svakodnevnom životu, a osobito su naglašene u trenucima poput ovih s kojima svakodnevno živimo u vremenu suočavanja s globalnom epidemijom. Ipak, podizanje svijesti o važnosti održavanja higijene kako bi se podigla razina zdravlja stanovništva, a time i kvaliteta života, oduvijek je aktualna i bitna tema. Važnu ulogu u provođenju takvih javnozdravstvenih akcija od svog osnutka 1926. godine imala je Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar. U međuratnom razdoblju ta je škola provodila edukaciju stanovništva o higijenskim navikama i to putem predavanja, izložbi, brošura, plakata, knjiga, a na inicijativu Andrije Štampara, utemeljitelja škole, pokrenuta je i proizvodnja obrazovnih filmova. Informiranje javnosti o osnovama funkcioniranja zdravstvenog sustava i uključivanje zdravstvenih radnika u taj proces oduvijek ima namjeru potaknuti participaciju građana u radu udruga pacijenata i strukovnih organizacija i donijeti korjenitu promjenu ideje shvaćanja zdravstva kao jednog od ključnih podsustava društvenog razvoja.

Iako se javno zdravstvo često spominje, mnogima je slabo poznat njegov razvoj, značaj i način na koje ono utječe na naš svakodnevni život. Pojam javno „zdravstvo“ javlja se sredinom 19. stoljeća i razlikuje se od „zdravlja“. Semantički „zdravlje“ i „zdravstvo“ nemaju isto značenje, ali svakako stupanj razvijenosti i sveobuhvatnosti zdravstvene zaštite (u najširem smislu ove riječi) podrazumijeva i pojam zdravlja. Najsažetije rečeno, zdravstvo je zdravlje svakog pojedinca, svakog pripadnika neke društvene zajednice, a javno zdravstvo daje institucionalni okvir za postizanje ideala brige o zdravlju. Danas pojam javnoga zdravstva označava sadržaje i zadatke koje bi u zaštiti zdravlja trebala osigurati država. U ranijim razdobljima ona je bila odgovorna samo za prevenciju bolesti te s

krb o siromašnima i nemoćnima da bi se danas ta odgovornost odnosila i na organiziranje zdravstvene službe i ukupnu zdravstvenu zaštitu kako ne bi postojali „oni“ i „mi“ nego samo zdravlje dostupno svima.

Izložba je omogućena sredstvima Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, a možete ju posjetiti do 25. listopada 2020. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.