Otvorena Hlebinska škola u Orebiću

Poznato je kako se hrvatska naiva i Hlebinska škola iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice unazad nekoliko godina predstavlja u inozemstvu. Prošle se godine nakon dugo godina vratila i na Jadran izložbom u Kneževoj palači u Zadru, a ove je godine otputovala još južnije – sve do Orebića. Put prema jugu započeo je u prošlog tjedna u ranim jutarnjim satima kad je ekipa Muzeja grada Koprivnice krenula na put s odabrane 34 umjetnine iz vlastita fundusa. S obzirom na ograničenost prostora i želje organizatora riječ je o velikanima hrvatske naive, autorima od prve do treće generacije Hlebinske škole koji su predstavljeni slikama i skulpturama. Kao „okosnica“ vizualnog identiteta izložbe odabrana je slika Mirka Viriusa „Lončar u selu“ kao podsjetnik na same početke Hlebinske škole vezane uz realistično i veristično bilježenje svakodnevnog života sela i 1930. godinu, odnosno 90. obljetnicu osnutka Udruženja umjetnika Zemlja koje je u mnogome odredilo nastanak fenomena Hlebinske škole, ponajviše posredstvom Krste Hegedušića.

Izložba je predstavljena u prizemnoj prostoriji Pomorskog muzeja Orebić, a prate je dokumentarni film „50 godina GNUH“ i projekcija nastanka animacije slike Mije Kovačića „Nevjesta dravskih ribara“ – dio animiranog filma „Fačuk“ u produkciji Tetrabot studija. Navedena animacija prikazana je posjetiteljima tijekom otvorenja izložbe, a nastavit će se prikazivati, zajedno s dokumentarcem, tijekom trajanja izložbe. Izložba je službeno otvorena 20. rujna 2019. godine s početkom u 19,30 sati. Izložbu je otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić, načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić, ravnateljica Pomorskog muzeja u Orebiću Vesna Suhor, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, dok je izložbu predstavila kustosica Helena Kušenić. Izložbi su prisustvovali i Ivan Pal, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Koprivnice te Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice.

Iako je Pomorski muzej osnovan još 1957. godine, tek od 2018. godine djeluje kao samostalna ustanova. Muzej baštini bogatu pomorsku povijest Orebića i poluotoka Pelješca, skrbi i prezentira jednu od najznačajnijih povijesno-pomorskih zbirki u Hrvatskoj. Pomorski muzej Orebić u svom fundusu čuva Arheološku i Pomorsku zbirku te Zbirku starih knjiga koje smo upoznali kroz stručno vodstvo stalnim postavom muzeja kustosice Milene Grego-Njakara. Kustosica je istaknula kako je bogata povijest pomorstva vezana uz težinu života i „škrtu zemlju“ koja je stanovništvo primorala da se otisne put mora. Zemlja je još jednom povezala more i kontinent, umjetnost i život, Hlebine i Orebić. Ako se u sljedećih mjesec dana nađete u blizini Orebića, svakako posjetite Hlebinsku školu koja će u Pomorskom muzeju ostati do 13. listopada 2019. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.