Otvorena Hlebinska škola u Zadru

Nakon Marseillea, Katowica, Pečuha i Lendave, 5. travnja 2018. godine u reprezentativnom izlagačkom prostoru Kneževe palače u Zadru predstavljen je izbor iz Zbirke naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice koja se može razgledati u sljedećih mjesec dana.

Izložba je realizirana u suradnji s Narodnim muzejom iz Zadra i Podravkom d. d. iz Koprivnice i predstavila je  62 umjetnine, 40 slikarica i slikara te 8 kiparica i kipara čijim se radovima nastoji dati pregled razvoja Hlebinske škole od 1930-ih godina do danas te pružiti uvid u autsajdersko stvaralaštvo i pokazati širinu naivne umjetnosti.

Pored toga, izložba je predstavila i radove iz poznate Podravkine Sobe pijetlova – životinje koju često možemo sresti u dvorištima ravničarskog kraja i upečatljivog motiva slika podravske naive. Podravka je tvrtka koja već dugi niz godina uspješno djeluje i promovira vrijednosti podravskog kraja pa ne čudi da se u njenom fundusu upravo ovdje nalazi bogata zbirka pijevaca, najpoznatijeg simbola Podravine.

Poslijepodnevno otvorenje u obnovljenoj Kneževoj palači posjetila je zainteresirana javnost od stotinjak ljudi, a u službenom dijelu svečanog otvorenja sudjelovali su: ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš, ravnatelj Muzeja grad Koprivnice Robert Čimin, kustosica izložbe Helena Kušenić, dogradonačelnica Grada Koprivnice Melita Samoborec i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski. Otvorenje je posjetila i predsjednica Muzejskog vijeća Muzeja grada Koprivnice i direktorica Podravkinog sektora Istraživanje i razvoj Jasmina Ranilović, direktor korporativne administracije Podravke Tihomir Dobrić te pročelnik Ureda gradonačelnika Grada Koprivnice Dario Jembrek.

Osim slika i skulptura posjetitelji su na izložbi mogli pogledati dokumentarni film „Slikar svoje zemlje“, koji govori o životu i radu Ivana Generalića i kronološki prikazuje njegovo stvaralaštvo, izvornost i duboku ukorijenjenost u tradicijske običaje rodnoga sela i podravski krajolik, a slikar Ivan Andrašić, predstavnik mlađe generacije hrvatskih naivnih slikara, uživo je posjetiteljima prezentirao tehniku slikanja na staklu, karakterističnu za slikare Hlebinske škole. Otvorenje je posjetilo i dvadesetak umjetnika novije generacije koji danas djeluju u Hlebinama u sklopu Udruge hlebinskih slikara i kipara naive gdje je Hlebinska škola započela te dio djelatnika Muzeja grada Koprivnice.

Uz otvorenje, Podravkin kulinarskim tim predvođen Draženom Đuriševićem i Mišelom Tokićem pripremio je domjenak i pokazao da u pripremi jela jednako cijeni i primjenjuje tradiciju i suvremeno.

Izložba Hlebinska škola u Zadru dokaz je kako se u Muzejima i Galerijama u Hrvatskoj u posljednjih godina događaju bitni pomaci u koncipiranju izložbenih, aktivnosti vezanih uz naivu čime prostori Muzeja grada Koprivnice postaju prepoznatljivi kao mjesta koja spajaju muzeološke, ali i ljudske potrebe za raznolikošću, bogatstvom i kontinuiranom izmjenom sadržaja.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.