Otvorena izložba KULerica i KULera 2018.

U subotu, 1. rujna 2018. godine s početkom u 18 sati otvorena je izložba polaznika kampa KUL Hlebine 2018. Treće izdanje ljetnog kampa KUL Hlebine za djecu od 8 do 12 godina održano je 29. lipnja – 1. srpnja 2018. godine. Po prvi puta pridružili su nam se polaznici iz inozemstva, djevojčice iz Slovenije i Mađarske te je kamp brojio 21 KULer(ic)a. Tako se u Studiju Galerije naivne umjetnosti slikama na staklu predstavljaju: Stipe Babić, Zala Brižnik, Antonija Čimin, Zora Deák, Latica Filipaj, Nika Galinec, Andro Glavica, Eva Hrdlička Bergelj, Radana Illés, Tara Ištvan, Kristiano Kovačević, Lucija Kučko, Mima Maričić, Anja Nemec, Klara Premec, Gabriel Sebastian Sarapa, Dunja Senjan, Leona Tasoti Kivač, Klara Udovičić, Lana Vulić, Sara Vulić.

Slikanje na staklu svladavali su pod vodstvom Zlatka Kolareka i Stjepana Pongraca iz Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Osim spomenute Udruge, lokalna se zajednica ponovno aktivno uključila pa su članovi KUD-a Hlebine tijekom trajanja kampa pripremili zanimljive interaktivne igre i poslastice – zlevanke i kukuružnjače raznih vrsta. Suradnja je nastavljena posjetom obližnjoj Galeriji Josip Generalić, a autohtona je priča ove godine nadograđena suradnjom s lokalnom pekarnicom te uključivanjem novog suradnika, Tihomira Želimorskog kroz posjet intrigantnom prirodnom labirintu izgrađenom od slame i kukuruza.  O postavljanju šatora, ali i načinu života u prirodi naučili su od članova Odreda izviđača Kamengrad koji su predvodili formiranje „Šatorske ulice“ u kojoj su uz logorsku vatru polaznici upoznali pojmove coprnica, pehova, jednoroga i bajkača, odnosno narodna tradicijska vjerovanja koja otkrivaju bogatstvo i skriveno blago hrvatske usmene književnosti. Uz narodne priče ponekad vezujemo i čarobnjake, a jednog smo slikarskog virtuoza (Miju Kovačića) posjetili u Gornjoj Šumi. Skakanjem u jutenim vrećama i igranjem krpenim lutkicama (koje je s našim mališanima izradila i ukrasila Vesna Peršić Kovač) opet smo oživjeli zaboravljenu tradiciju. Popratne aktivnosti predstavljene su odabirom fotografija s ljetnog kampa.

Izložbu su otvorili ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin i kustosica Helena Kušenić zaključkom kako uz 50. obljetnicu djelovanja nema ljepšeg poklona od sve većeg interesa suradnika i javnosti. Interes malih polaznika (i roditelja) ne jenjava, već naprotiv – raste i širi se internacionalno. Istovremeno, mreža naših suradnika se širi, lokalna zajednica se umrežava, a potreba i nužnost timskog rada za dobrobit svake strane je međusobno prepoznata. Stvoreni su pravi temelji za daljnju zajedničku

nadogradnju koja slijedi već iduće godine.

Dotad Vas pozivamo da uživate u ovogodišnjim likovnim ostvarenjima od utorka do petka 10 – 18 sati te subotom i nedjeljom 10 – 14 sati sve do 10. rujna.

Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i donacijama Općine Hlebine.

Fotografije: Mirko Lukavski (Glas Podravine i Prigorja)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.