Otvorena izložba ovogodišnjih KULer(ic)a

U subotu (4. rujna) u Studiju Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama otvorena je još jedna izložba KULer(ic)a, odnosno polaznika ovogodišnjeg kampa KUL Hlebine. Kamp koji spaja Kulturu, Umjetnost i Logorovanje održan je 18. – 20. lipnja, a okupio je 16 polaznika u dobi 8 – 12 godina iz Zagreba, Đurđevca, Koprivnice i okolice. Tijekom boravka u kampu mališani su upoznali kulturu i život sela i naučili kako nastaje slika na staklu u suradnji sa slikarima Zlatkom Kolarekom i Stjepanom Pongracom iz Udruge hlebinskih slikara i kipara naive. Ovogodišnja ostvarenja pod nedvojbenim su utjecajem stvaralaštva Slavka Stolnika čija je samostalna izložba iz Zbirke Vladimira Malogorskog bila aktualna u vrijeme održavanja kampa. Zato ovogodišnja ostvarenja, uz prizore krajolika realističnog stremljenja, odlikuje i koloplet (življih) boja, simboličkih konotacija i često izraženo ekspresivnog naboja. Raspon naivne umjetnosti od nekadašnjih majstora do današnjih nastavljača upoznali su posjetom Galeriji Josip Generalić i ateljeu Zlatka Kolareka. Doticaj s prirodom omogućen je posjetom imanju Stari zanati gdje su pod vodstvom Davora Dasovića upoznali čari lončarskog kola koje pruža mogućnost likovnog izražavanja, ali i stvaranja uporabnih, svakodnevnih predmeta.

Otvorenju su u ime organizatora prisustvovale Maša Zamljačanec i Helena Kušenić koja je ukratko predstavila ovogodišnji kamp i izložbu. Potom se prisutnima obratio predsjednik Općinskog vijeća Općine Hlebine Anđelko Belec, dok je izložbu službeno otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Iako je iza nas još jedna izazovna i neizvjesna godina, KUL Hlebine su pokazale da iz toga izlaze još jače i maštovitije zahvaljujući stabilnoj mreži (stalnih) suradnika i nepresušnoj imaginaciji najmlađih generacija. Zahvaljujemo svima na još jednoj uspješnoj suradnji, roditeljima na povjerenju, a polaznicima na odvažnosti i umjetničkoj istraživačkoj slobodi i nesputanosti koju su iskazali. U procesu učenja zapamtimo 10% od onoga što pročitamo, 20% od onoga što čujemo, 30% od onoga što vidimo, 70% od onoga što govorimo, a 90% od onoga što radimo i govorimo. Upravo u procesu u kojem se radi i govori, odnosno i misli – stvara se doživljaj.[1] Doživljaj stvara poveznicu s vremenom, prostorom, osobom, predmetom. Veza između posjetitelja i predmeta, prošlog i sadašnjeg posredna je okosnica za oblikovanje budućeg – predmeta i, još važnije, posjetitelja. Skupnim i aktivno participativnim sudjelovanjem svih uključenih muzej se okreće zajednici i postaje aktivna i živuća institucija orijentirana publici.

Izložbu razgledajte tijekom ovog tjedna, do 12. rujna 2021. godine, od utorka do petka 10 – 18 sati i vikendom 10 – 14 sati.

[1] Usp. HOOPER – GREENHILL, Eilean. The Educational Role of the Museum. London and New York: Routledge, 2004., 12.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.