Otvorena izložba Stjepana Ivanca u Hlebinama

U subotu, 22. listopada 2016. godine s početkom u 19 sati, u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, otvorena je samostalna izložba Stjepana Ivanca. Stjepan Ivanec rođen je 22. listopada 1953. godine u Kladarama. Osnovnu školu završio je u Kladarama i Pitomači. Kao samouk počinje slikati u ranoj mladosti. Tijekom njegova stvaralaštva izmjenjuju se razne tehnike: crtež, akvarel, ulje na platnu i ulje na staklu, da bi se kasnije najviše posvetio tehnikama ulja na staklu, crtežu i akvarelu. U više od četiri desetljeća stvaralaštva proputovao je mnoge zemlje svijeta, a kraće vrijeme živio je i slikao u Njemačkoj. Sudionik je mnogobrojnih likovnih kolonija i dobitnik mnogih priznanja. Prvu samostalnu izložbu priređuje u Galeriji Lotrščak 1972. godine i od tada reda mnogobrojne izložbe: dvadesetak samostalnih i nekoliko stotina grupnih u više zemalja svijeta.

Izložba pod nazivom Pejzažni ekvilibrij predstavlja retrospektivan pogled na dosadašnje bogato stvaralaštvo. Počevši od početaka 1970-ih godina kada nastaju djela vezana uz hlebinsku tradiciju u tematskom i formalnom smislu, koja u pozadini rastvara pejzažima koji će postati prepoznatljiv motiv njegova opusa. Nakon kratkog „izleta“ u fantastiku, mistiku i snovitost zaogrnutog u tamnije, zagasitije tonove, sredinom 1970-ih godina, posljednjih se desetljeća vraća pejzažu i prirodi kao glavnom ishodišnom elementu. Iznimno sugestivni pejzaži, reducirani su tek na nekoliko glavnih akcenata s jasno ocrtanim detaljima, suptilnijim, pastelnijim koloritom i izuzetnom perspektivnom dubinom. Time se ostvaruje pejzažni ekvilibrij, tj. ravnoteža, mir, harmonija i suglasje prirode uspješno su preneseni u slikarska ostvarenja.

Okupljenima su se obratili: Robert Čimin, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice, kustosica Helena Kušenić, autor te predsjednik Općinskog vijeća Općine Hlebine Marijan Hontić, dok je izložbu otvorio načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić.

Izložba ostaje otvorena do 30. studenog, a može se pogledati od ponedjeljka do petka 10 – 16 sati te subotom i nedjeljom 10 – 14 sati ili prema dogovoru.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.