Otvorena izložba Zlatka Štrfičeka u Hlebinama

U subotu, 20. svibnja 2017. godine, održana je finalna manifestacija ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja. U Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama u 19 sati otvorena je 30. samostalna izložba Zlatka Štrfičeka.
Njegovo je stvaralaštvo od samih početaka neraskidivo vezano uz Hlebine gdje provodi djetinjstvo i mladost te počinje slikati krajem 1960-ih godina. Talent u njemu prepoznaje već učiteljica u osnovnoj školi, a kasnije poticaje dobiva od Tomislava Balažina, Zdenka Ivkovića te Vilme Dorešić i tada već etabliranog Dragana Gažija. Jedna od prvih slika (Kravar, 1969.) čuva se u Zbirci naivne umjetnosti Muzeja grada Koprivnice, a čini ju jednostavno kompozicijsko rješenje, usredotočenost na figure u prvom planu, dok se pozadine rješavaju bazično i jednostavno. Kasniji radovi bit će inspirirani onima koji su utabali puteve Hlebinske škole. U njegovom stvaralaštvu prepoznat će se utjecaj generalićevskih „koraljnih šuma“, kovačićevska atmosferičnost prikaza uz vodene površine uz blago groteskne figure te večenajevsko smještanje religioznih motiva u podravski krajolik. Sve te značajke oblikovat će se kroz Štrfičekov osobni „filter“ i stvoriti osobni stil i način izražavanja koji će se tijekom godina izmjenjivati i stvoriti heterogeni opus prepoznatljivog potpisa.

Otvorenje su glazbenim nastupom uveličali Gordana i Miroslav Evačić, dok je o izložbi govorila kustosica Helena Kušenić, a prisutnima se obratio i sam autor te načelnica Općine Hlebine Božica Trnski. Izložbu je otvorio Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije.
Izložba ostaje otvorena do 20. lipnja, od utorka do petka: 10 – 16 sati te subotom i nedjeljom: 10 – 14 sati.


Fotografije: Tihomir Šimeg

Bookmark the permalink.

Comments are closed.