Otvorena izložba Kultura prehrane i Podravina

U Sunčanom selu u Jagnjedovcu, u petak, 3. svibnja 2013., Muzej grada Koprivnice organizirao je interaktivnu izložbu Kultura prehrane i Podravina na čelu sa višom kustosicom Marijom Mesarić. Zainteresirani posjetitelji, oni znatiželjni i ljubitelji podravske kuhinje, u petak su se upoznali sa segmentima kulture prehrane u Podravini, različitim predmetima iz etno zbirke obitelji Hećimović za pripremu, termičku obradu i serviranje podravskih jela te degustirali podravska jela koja su pripremila tri tima na pokaznim kuharskim radionicama. Na ognjištu uz „Muzejček“, Podravkini promotori Zlatko Sedlanić i Dražen Đurišević predstavili su hlebinsku juhu te odali male tajne naših majstora kuhinje kako pripremiti pevca z slatkom repom, šarana na kotlovinu s kuruznim brašnom, svinjsko pečenje z zapečenim grahom. Predjelo Podravski pladanj, pripremila je Sonja Gaži Prpić, dok je namaze od sira i graha, bočing u češnjaku, krpice sa zeljem pripremio duo Ivan Ferenčak i Danko Hećimović u kuhinji, zajedno s ženama iz Udruge Hrvatska ruža Jagnjedovec koje su pripremile palenjake i kašnjake. Bilo je i onih posjetitelja koji su doma pripremili i na izložbu donesli kuružnjaka, domaću kuruznu zlevanjku i mazanicu z kiselim vrhnjem. Nadi Matijaško, voditeljici Muzeja prehrane Podravka, u pripremanju juhe od hajdinske kaše sa suhim mesom, ječmene kaše s gljivama i prosene kaše na mleku pomogli su Marina Paleka i Dario Horvat iz odjela promocije kulinarstva. U tom ambijentu, kojim su se širili raznoliki mirisi i okusi podravske tradicijske kuhinje, članica Uprave Podravke Jadranka Ivanković otvorila je izložbu.

Jedan od zainteresiranih posjetitelja izložbe Zlatan Nadvornik, hotelijer i stručnjak s područja hotelijerstva i gastronomije, autor više knjiga o hrvatskoj gastronomiji, o izložbi je napisao sljedeće: „Na gospodarskom imanju obitelji Hećimović, u selu Jagnjedovec, održana je prva izložba kulture prehrane u Podravini. Izložba koja nam je ukazala na stara jela koja bi možda „otplovila“ u zaborav da nije bilo vrijednih ruku Udruge žena Hrvatska ruža Jagnjedovec, Ivana Ferenčaka, obitelji Hećimović, Podravke, Podravkinih promotora kulinarstva, Muzeja prehrane Podravka i Muzeja grada Koprivnice. Recepture jela, način pripreme, posluživanje tj. prikaz jela, nije samo pogled u prošlost nego i izvanredno osmišljen projekt u identifikaciji autentičnih i tradicionalnih jela Podravine. Jela koja nas vraćaju u ne tako daleku prošlost, jela koja sve više dobivaju, i prema stručnim ocjenama, svoju nutritivnu vrijednost. Završetak izložbe tek je početak obimnog posla koji slijedi: utvrđivanje podravskih jela po kriterijima tradicionalnih, autentičnih i autohtonih jela.

Dio ove interaktivne izložbe je i suradnja Muzeja grada Koprivnice s lokalnim medijima i lokalnom zajednicom, kako bi dobili odgovor na pitanje „ što je to autentično podravsko jelo?“. Prikupljanje prijedloga podravskog jela koje je započelo na otvorenju izložbe traje sve do 1. rujna 2013. godine. Pozivamo još jednom sve zainteresirane i ljubitelje podravske kuhinje da se sa svojim prijedlozima jave u radio emisiju Podravski složenac Radija Koprivnice. Ukoliko žele, mogu ih ostaviti na Facebook profilu Muzeja grada Koprivnice ili u Muzeju grada Koprivnice. Muzej će nagraditi sve prijedloge podravskog jela koji su po svojim sastojcima i lokalnom nazivu „naj, naj“ autentičniji, a svi prikupljeni prijedlozi važan su doprinos sudjelovanja lokalne javnosti u istraživanju i očuvanju podravske kulinarske tradicije.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.