Posjet karlovačkim muzejima

Uoči Međunarodnog dana muzeja ravnatelj Muzeja grada Koprivnice dr. sc. Robert Čimin i kustos povjesničar Nikola Cik posjetili su u ponedjeljak 17. svibnja 2021. Gradski muzej Karlovac i Muzej Domovinskog rata u Turnju. Ondje su ih primili ravnateljica Gradskog muzeja Karlovac Hrvojka Božić, kustos Igor Čulig i kustosica Matea Galetić. Domaćini su ih najprije upoznali s djelovanjem Gradskog muzeja u Karlovcu, a pogotovo Kulturno-povijesnim i Arheološkim odjelom. Ovaj susret iskorišten je i kao prilika za dogovor o razmjeni izložbi između Muzeja grada  Koprivnice i Gradskog muzeja Karlovac. U Koprivnici će se ugostiti izložba „Vrata zvijezde“ na kojoj su predstavljanja recentna arheološka i arhivska istraživanja trojih vrata koja su vodila u nekadašnju karlovačku tvrđavu koja se zbog svoje oblika naziva Zvijezdom. Danas je to jezgra grada Karlovca i cilj je izložbe dati odgovor na pitanje „znamo li po čemu svakodnevno hodamo?“ kada prolazimo gradom Karlovcem. Zbog sličnosti u izgledu karlovačke Zvijezde i koprivničke renesansne utvrde ova bi izložba svakako mogla biti zanimljiva i korisna Koprivničancima, sljedeće godine u vrijeme održavanja Renesansnog festivala. Izložba je postavljena na autentičnim lokacijama na kojima su stajala Stara, Nova i Riječka vrata te u prizemlju muzeja i potkrovnom izložbenom prostoru.

Osim središnje muzejske zgrade, u sastavu Gradskog muzeja Karlovac su Stari grad Dubovac, Galerija „Vjekoslav Karas“  i Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj. Upravo je Muzej Domovinskog rata još jedan od razloga odlaska koprivničkih muzealaca u Karlovac kako bi se upoznali s postavom ovog suvremeno opremljenog muzeja koji je otvoren 2019. godine, a već mu je pripala nominacija za Europski muzej 2021. godine. Vodstvo kroz Muzej Domovinskog rata preuzeo je tamošnji muzejski pedagog Karlo Mandić koji je osim o postavu govorio i o nastanku muzeja, koncepciji i trenutnoj situaciji s posjetiteljima. Muzej je smješten u zgradi nekadašnje austrijske vojarne, a na mjestu koje je imalo strateški važno značenje i vojnu namjenu od 16. stoljeća do Domovinskog rata. Za potrebe izgradnje muzeja ta je zgrada očvršćena metalnom konstrukcijom koja ujedno nosi i dvostruki stakleni plašt što je omogućilo da stara zgrada bude prezentirana kao muzejski predmet, a istodobno da u njoj bude uređen suvremeni muzejski postav. Uz prostor u kojem postav govori o Karlovcu tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine nalazi se i konferencijska dvorana koja ujedno funkcionira kao prostor za povremene izložbe i služi u edukativne svrhe, a uz nju su knjižnica s čitaonicom i uredske prostorije. Posebno je dojmljiva Spomen soba karlovačkim braniteljima, a muzej ima svoju suvenirnicu i kafić.

Dio postava Muzeja Domovinskog rata nalazi se na otvorenom prostoru gdje je izloženo više desetaka borbenih vozila i druge vojne tehnike korištene u Domovinskom ratu. Ovako uređen postav na otvorenom uz zgradu Muzeja Domovinskog rata privlači pažnju posjetitelja i prolaznika jer je muzej smješten na atraktivnoj lokaciji uz državnu cestu Karlovac – Plitvice. Nakon svega viđenog u Karlovcu i Turnju koprivnički muzealci nadaju se uspješnoj suradnji između dvaju po mnogome sličnih muzeja.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.