Posjetili nas studenti ALU i FFZG-a!

U subotu, 1. lipnja 2019. godine Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama posjetili su sudionici interdisciplinarnog projekta Umjetnost u zajednici: dekonstrukcija naslijeđa grupe Zemlja. Projekt se odvija u suradnji s Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju, Akademijom likovnih umjetnosti i Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, a uz podršku Muzeja grada Koprivnice. U projektu kolaborativno sudjelovaje četvero studenata/studentica s Akademije likovnih umjetnosti i troje studenata/studentica etnologije i kulturne antropologije, a u kasnijim se etapama projektu pridružuju i umjetnici mlađe i srednje generacije.

Prva dionica projekta odvila se ovog vikenda u Hlebinama i Koprivnici. Tijekom terenskih istraživanja studenti su upoznali neke od naivnih umjetnika u Hlebinama i Koprivnici s kojima će kasnije nastaviti suradnju i istraživanje. O izložbi iz fundusa Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Skriveno blago naivnih majstora, kao i o genezi Hlebinske škole te povijesti Galerija govorila im je kustosica Helena Kušenić.

Projekt se zasniva se na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika i radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata (etnografija i terenski poligon). Njime se preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u suvremenom kontekstu, ne samo kako bi ga približio međunarodnom okviru, već kako bi rubne kulture i pojave istrgnuo iz postkolonijalnog diskursa u kojem se iste promatraju samo kao dio etnografskog istraživanja a ne kao ravnopravne drugim umjetničkim praksama. Cilj projekta je kreirati skicu za ogledne razvoj hrvatske suvremene umjetnosti u nacionalnom i međunarodnom kontekstu, koji bi izbjegli samo-izolaciju nacionalnog okvira, ali i formatiranje u okvire posttranzicije, politike sjećanja i divljeg tla. Sastavni dio projekta čine studentska istraživanja fenomena Hlebina  i Velebita povezana formatom radionica, javnih predavanja i istraživanja pod mentorstvom Nevene Škrbić Alempijević s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, dok će studenti ALU pod mentorstvom Sebastijana Dračića s Akademije likovnih umjetnosti putem radionica i zajedničkih participativnih radova lokalno stanovništvo (Hlebine), te planinare i turiste (Velebit) podučavati vještinama suvremenih vizualnih medija. Prva etapa projekta započela je u lipnju 2019. godine, upravo u Hlebinama, a posljednja završava u studenom 2020. godine.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.